Zogović: Zvanično počeo progon Srpske crkve u Crnoj Gori

Napad na mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija dešava se nakon sramne i izdajničke odluke crnogorskih vlasti da pošalju vojnike na Kosovo u misiju Kfora, kaže poslanik Demokratske narodne partije Crne Gore Milun Zogović

271

PODGORICA – „U Ulcinju je zvanično otpočeo institucionalni obračun sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i mitropolitom Amfilohijem koji je Milo Đukanović i najavio na inauguraciji“, saopštio je poslanik Demokratske narodne partije Crne Gore Milun Zogović.

„Posredstvom svojih koalicionih partnera, ovoga puta je neartikulisana horda spriječila služenje liturgije na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja. Slika u kojoj kordoni policajaca okružuju mitropolita Amfilohija, sveštenstvo i verujući narod, jasan je pokazatelj da Mitropolija crnogorsko-primorska u Crnoj Gori postaje otvorena meta za sve nacionalšoviniste i fanatike“, izjavio je Zogović.

U Zogovićevom saopštenju se navodi da je poslata jasna poruka da Mitropolija i verujući srpski i crnogorski narod nisu dobrodošli u Ulcinj.

„U više navrata smo, zbog sličnih upozoravajućih dešavanja, javnosti postavljali pitanje da li je Ulcinj grad u Crnoj Gori. Sudeći po današnjim scenama, ulcinjska vlast je poslala poruku da Ulcinj nije u Crnoj Gori. Taj utisak se mogao steći još od trenutka kada su ulcinjske vlasti proglasile Hašima Tačija i Edija Ramu za počasne građane, vređajući time jedan čitavi narod i stavljajući so na ranu mnogim porodicama žrtava terorističke organizacije OVK. Proglašenjem Tačija i Rame za počasne građane Ulcinja ovaj grad je suštinski postao deo Velike Albanije“, saopštava Zogović.

Kako se dalje navodi, crnogorski režim sve to toleriše zato što uz pomoć jednog albanskog poslanika održava Sinđinu većinu u Parlamentu i spremni su da zbog te većine izazovu čak i građanske sukobe u Crnoj Gori.

„Nemamo više potrebu da pozivamo nadležne organe da ispitaju napade na mitropolita i MCP jer je očigledno da oni stoje iza njih. Zato pozivamo verujući narod u Crnoj Gori da se ubuduće samoorganizuje i zaštiti naša verska prava i slobode u svakom gradu i po svaku cenu. Ko god ćuti na brutalni obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom, to onda znači da podržava Demokratsku partiju socijalista i njene koalicione partnere u tom naumu“, kaže Zogović.

„Da su kojim slučajem obavljani radovi unutar džamije umesto radova na Crkvi Svetog Jovana, onda sigurno ne bismo imali bilo kakvo narušavanje javnog reda i mira i podizanje tenzija. Samo kada Mitropolija crnogorsko-primorska obnavlja svoje hramove i kada se verujući pravoslavni narod okuplja, onda je to za vlast narušavanje multiverskog i multikonfesionalnog sklada. Kada to rade pripadnici druge verske zajednice, onda je u pitanju zaštita kulturne baštine, doprinos verskim slobodama i unapređenje nacionalnog sklada“, navodi Zogović.

U saopštenju se zaključuje da trenutak u kojem se sve ovo dešava nije slučajan.

„Napad na mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, sveštenstvo i verujući narod, od strane rulje Albanaca, predvođenih Hadžijom Sulejmanijem, odbornikom Demokratske partije, članice vladajuće koalicije u Ulcinju, dešava se nakon sramne i izdajničke odluke crnogorskih vlasti da pošalju vojnike na Kosovo u misiju Kfora. To je najbolji dokaz da kreće orkestrirani i institucionalni progon Mitropolije crnogorsko-primorske, koji mi politički predstavnici crnogorskog i srpskog pravoslavnog naroda zajedno sa verujućim narodom sigurno nećemo dozvoliti“, stoji u saopštenju.

Opoziciona Nova srpska demokratija, Andrije Mandića, najoštrije je osudila onemogućavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da služi liturgiju na temeljima crkve svetog Jovana u Svaču, kod Ulcinja.

Mandić kaže da je gotovo neverovatno da danas, 2018. godine, u Ulcinju albanski fanatici brutalno krše slobodu veroispovesti.

„Ovo je prvi slučaj u Evropi da je jednom pravoslavnom episkopu zabranjeno da činodejstvuje i vrši hrišćansku službu na prostoru hrišćanskih svetinja koje ovde egzistiraju skoro dva milenijuma“, kaže Mandić i dodaje da Crna Gora, koja je stvorena 2006. godine, ima svoje ,,državotvorce“ koji su procenili da su glasanjem na referendumu raskrstili sa pravoslavnim hrišćanstvom u toj državi.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...