Dačić: Put dijaloga je imperativ u traženju rešenja za KiM

Odnos srpskog i albanskog naroda merilo je uspešnosti čitavog regiona i Evrope u dugotrajnom procesu pomirenja, prevazilaženja postojećih razlika i uspostavljanja međusobnog poverenja, rekao je Dačić

257

BEOGRAD – Pitanje Kosova i Metohije je osnovni kamen spoticanja između Srba i Albanaca, izjavio je Dačić, dodavši da je pozicija Vlade i predsednika Srbije vrlo transparentna i uperena na postizanje cilja, a to je očuvanje i promovisanje mira i stabilnosti.

Dačić smatra da je put dijaloga imperativ u traženju rešenja za sve probleme i konflikte.

„Čvrsto smo opredeljeni da zajednički radimo sa svim zainteresovanim stranama, spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima kako bi se omogućio svestrani napredak. Smatramo da je svim narodima i zajednicama potreban mir i stabilnost u regionu i njihov ubrzani ekonomski oporavak. Stoga je nastojanje Srbije da se zajedno sa drugim zemljama što skorije integriše u EU“, rekao je Dačić na današnjem skupu „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“.

Poenta nije u pronalaženju brzih i lakih rešenja, a učešće Srbije u razgovorima je puno otpora i nepredvidivih prepreka, smatra šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da je svrha unutrašnjeg dijaloga šansa za sagledavanje čitavog spektra mogućih solucija i kristalisanja stavova naše zemlje, a ne dolaženje do prostog zbira različitih ideja i pogleda.

„Posledično, unutrašnji dijalog je doveo do porasta kredibiliteta Srbije u evropskim i svetskim okvirima.“

Dačić je dodao da se Beograd snažno zalaže za dijalog sa Prištinom i da pregovarački proces nema alternativu.

„Za razliku od nekih naših zapadnih partnera, ne gledamo na pitanje Kosova i Metohije kao na rešenu stvar, već da se samo kroz dijalog može doći do rešenja. Prioritet delovanja Srbije predstavlja opstanak i poštovanje prava srpske zajednice, njen ekonomski razvoj, očuvanje kulturne baštine i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji“, rekao je Dačić.

 

 

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...