Dačić: Danas idem na put, Pacoli nek razmišlja

Priština bi trebalo da prestane sa provociranjem srpskog naroda i Srbije, jer Albanci na Kosovu i Metohiji nisu više u prilici da prete bilo kome, posebno ne Srbima, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

214

BEOGRAD –  On je, gostujući na RTS, rekao da jučerašnje hapšenje petorice Srba na Kosovu predstalja neprijateljski akt, koji ne dopinosi stvaranju pozitivne atmosfere za dijalog.

„Korak napred, nazad dva je jedna fraza za odnose sa Prištinom, a manje je koraka napred, a više koraka unazad. Kad kažem korak unapred, mislim na sastanak u Briselu gde me je predsednik Vučić pozvao da i ja učestvujem. Zaključak tog sastanka bio je da se stvori atmosfera za dijalog, ali ovi potezi su neprijateljski akti i ne stvaraju pozitivnu atmosferu za dijalog“, napominje Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da tokom dana ide na put, ali je odbio da pruži detalje.

„Danas idem na put, a neću reći gde. Nek Pacoli razmišlja“, rekao je Dačić.

On je objasio da su uhapšeni Srbi pušteni nakon što im je iz Beograda zaprećeno prekidom dijalog.

„Postavlja se pitanje smisla i dokle će tako biti. Potrebno je naći čvršći osnov za napredak u dijalogu. Ako pogledamo šta se dešava u Prištini, videćemo da vlada atmosfera haosa, gde jedna grana vlasti ili skup pojedinaca ne zna šta radi neko drugi. Ovo je bojkot dijaloga, jer oni ne žele da dijalog uspe i misle da će neko na silu da natera Srbiju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, kaže ministar spoljnih poslova Srbije.

Albanci, kako kaže Dačić, žive u prošlosti i zaboravljaju da oni kojima su dizali spomenike više nisu na vlasti.

„Mi smo toliko konstruktivni da to neko tumači kao slabost. Mi smo jaka strana jer znamo šta hoćemo. Spremni smo da razgovaramo o mogućim kompromisima“, napominje šef diplomatije.

Ističe da će broj zemalja koje priznaju Kosovo uskoro pasti ispod 100.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...