Albanci juga centralne Srbije traže prava kao Srbi na Kosovu i pozicije u Vladi Srbije

Albanci juga centralne Srbije tvrde da su manjina koja je u Srbiji najviše diskrimisana i da su navodno "žrtva" neslaganja Beograda i Prištine

229

BUJANOVAC – Skupština albanskih odbornika, tri opštine juga centralne Srbije, usvojila je „Političku deklaraciju“, kojom traži od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, teritorije koju oni nazivaju „Preševska dolina“.

To rešenje oni vide primenom, kako kažu, principa reciprociteta sa pravima Srba na severu „Republike Kosova“, stoji, između ostalog, u tom dokumentu.

Oni smatraju da bez rešavanja prava Albanaca u „Preševskoj dolini“ ne može, kako kažu, biti stvarne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Takođe, oni traže da ih u briselskom dijalogu zastupa predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, navodi se u deklaraciji koja je podeljena medijima nakon skupštine albanskih odbornika u Bujanovcu.

Oni zapravo traže da rukovodstvo privremenih kosovskih institucija, Tači, čiji legitimitet u dijalogu osporava kosovska opozicija, i Ramuš Haradinaj, budu zastupnici njihovih interesa u Briselu, koji bi im, kako smatraju, obezbedili isto „ono što Srbija traži za srpsku manjinu na Kosovu i Metohiji“.

Albanci juga centralne Srbije tvrde da su manjina koja je u Srbiji najviše diskrimisana i da su navodno „žrtva“ neslaganja Beograda i Prištine.

Sudeći prema ranijim izjavama albanskih odbornika, zahtev da im se obezbede podjednaka prava koja imaju Srbi na severu Kosova, Albanci tzv. „Preševske doline“ očekuju da budu uključeni na visoke pozicije u Vladi Srbije.

Tako je na današnjoj skupštinu usvojen i zaključak kojim oni traže „punu realizaciju kolektivnih prava Albanaca u skladu sa, kako navode, najvišim standarima predviđenim međunarodnim dokumentima UN, EU i Saveta Evrope i „dobrom praksom Olandskih ostrva, Južog Tirola i Kosova“.

Takođe traže i suštinsko povećanje kontinuiranog monitoringa od međunarodne zajednice radi, kako navode, realne procene položaja Albanaca „Preševske doline“.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...