Policija našla više od 400 predmeta u istrazi trovanja agensom novičok

Potraga za dokazima verovatno će trajati nedeljama...

152

Istražitelji su pronašli više od 400 predmeta u okviru istrage trovanja dvoje Britanaca nervnim agensom novičok, ali će potraga za dokazima verovatno trajati nedeljama, saopštila je policija.

Policija je juče navela da je pronašla bočicu za koju se veruje da je izvor smrtonosne supstance kojom su otrovani stanovnici gradića Ejmsberi, Čarli Rouli (45) i njegova partnerka, u međuvremenu preminula Don Stardžis (44).

Bočica je pronađena u sredu tokom pretresa Roulijeve kuće u Ejmsberiju, a naučnici su potvrdili da se u toj bočici nalazio novičok, smrtonosni nervni agens proizvodjen u nekadašnjem Sovjetskom Savezu tokom Hladnog rata.

Ejmsberi je udaljen 13 kilometara od Solzberija, gde su početkom marta u nesvesnom stanju pronađeni bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija. Oni su se oporavili i pušteni su iz bolnice pre trovanja Roulija i Stardžis.

Policija je danas saopštila da postoji mogućnost da je „znatan broj“ pronadjenih predmeta bio izložen delovanju novičoka i da su oni poslati na analizu, prenosi Asošiejted pres.

Za sada nije poznato kako se bočica našla u Roulijevoj kući, a istražitelji pokušavaju da ustanove da li nervni agens kojim je par otrovan pripada istoj vrsti kao supstanca kojoj su bili izloženi Sergej i Julija Skripalj.

Rouliju i Stardžis pozlilo je 30. juna. Ona je umrla posle osam dana u bolnici, a Rouli se probudio pošto je duže od nedelju dana bio u kritičnom stanju. Policajci su sa njim obavili razgovor.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...