Slavlje uz neviđene mere bezbednosti VIDEO

Ovogodošinja parada obeležava se i u znak jačanja saradnje sa azijskim zemljama

287

U Parizu se povodom državnog praznika, Dana pada Bastilje, održava tradicionalna vojna parada, dok je u celoj Francuskoj za vikend raspoređeno oko 110.000 pripadnika snaga bezbednosti u cilju sprečavanja nasilja i potencijalnih napada.

Parada je počela prolaskom predsednika Francuske Emanuela Makrona avenijom Jelijsejskih polja do tribine na trgu Konkord.

Pored Makrona u vojnom vozilu je bio i načelnik Generalštaba vojske Fransoa Lekoentr, kojem je to prva vojna parada jer je stupio na dužnost pre manje od godinu dana posle ostavke Pjera de Vilijea koji se tada s novim francuskim predsednikom sukobio oko vojnog budžeta.

Ovogodošinja parada obeležava se i u znak jačanja saradnje sa azijskim zemljama.

Glavni počasni gost, japanski premijer Šinzo Abe bio je primoran da otkaže svetsku turneju zbog nevremena u Japanu, dok su počasnoj loži premijer Singapura Li Hsjen Lung i šef japanske diplomatije Taro Kano.

Na paradi učestvuje 4.290 vojnika, 220 vozila, 250 konja, 64 aviona i 30 heikoptera. Od gostiju učestvuju španski žandarmi, belgijska oklopna vozila i jedan avion nemačke vojne avijacije.​

Parada se završava nastupom pevačice Žili Šerije koja će izvesti „Himnu ljubavi“ i „Marseljezu“.

Tokom dana su predviđeni vatrometi širom Francuske a glavni će biti na Marsovim poljima kod Ajfelove kule.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti – sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).

Ove godine u celoj zemlji biti raspoređen do sada najveći broj dodatnih snaga bezbednosti, oko 110.000 policajaca i žandarma.

​Ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb opravdao je tu meru zbog i dalje visokog stepena terorističke pretnje ali i zbog sutrašnje finalne utakmice Mundijala u Rusiji gde se reprezentacija Francuske protiv Hrvatske bori za titulu prvaka.

Pored ​12.000 pripadnika ​snaga bezbednosti i oko 2.000 vojnika na širem području Pariza, biće rasporedjeno i oko 3.000 pripadnika ekipa vatrogasaca i medicinskog osoblja, prenela je agencija Frans pres.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...