Trampov ambasador ucenjivao Britance zbog pritvorenog desničara

Sem Braunbek, američki ambasador za Međunarodnu versku slobodu, žalio se britanskom ambasadoru u Vašingtonu na tretman engleskog desničarskog aktiviste koji je u zatvoru zbog ometanja sudskog procesa, tvrde izvori upućeni u komunikaciju dvojice zvaničnika.

186

Braunbek je pomenuo slučaj aktiviste poznatijeg kao Tomi Robinson na sastanku u junu sa ser Kimom Darokom, britanskim ambasadorom u Sjedinjenim Američkim Državama, tvrde jedan britanski zvaničnik i dva izvora bliska organizatorima protestima podrške Robinsonu koji su planirani danas u Londonu.

Robinson, čije je pravo ime Stiven Jaksli-Lenon, mada koristi i druge pseudonime, je osnivač Engleske odbrambene lige, koja je proteklih deset godina organizovala nasilne demonstracije protiv islamskih imigranata u Velikoj Britaniji. Nedavno je Robinson predstavio sebe kao novinara i aktivistu koji se bori protiv islamskog ekstremizma, a taj potez mu je omogućio da da se poveže sa američkim anti-muslimanskim aktivistima.

Robinson je uhapšen krajem maja ispred zgrade suda u Lidsu u Engleskoj, dok je snimao video na suđenju vezanom za zlostavljanje dece, a potom pritvoren na 13 meseci zbog kršenja engleskog zakona koji ograničava prisustvo javnosti tokom suđenja.

Braunbek je pomenuo Robinsonov slučaj na sastanku sa Darokom na kojem je bilo više reči o „brojnim pitanjima verskih sloboda, izjavio je britanski zvaničnik ranije ove nedelje.

Braunbek je rekao Daroku da će Trampova administracija u slučaju da Britanija ne bude tretirala Robinsona „sa više simpatija“ biti primorana da kritikuje način na koji Britanija postupa u ovom slučaju, tvrde dva izvora bliska organizatorima planiranih demonstracija u znak podrške Robinsonu.

Izvori navode i da su Robinsonove pristalice, koje su bile u kontaktu sa Trampovom administracijom, zabrinute da bi ga ostali zatvorenici mogli napasti.

Rojters nije uspeo da utvrdi iz kog razloga bi visoki zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država zadužen za zaštitu verskih sloboda pokušao da interveniše kod britanske vlade u ime aktiviste koji izražava antislamske stavove.

Braunbek, bivši guverner Kanzasa i bivši senator SAD, nije bio dostupan za komentare. Međutim, u četvrtak je portparol američkog Stejt departmenta rekao da su „detalji“ Braunbekovog sastanka sa Darokom „potpuno lažni“, ali nije to detaljnije brazložio. Britanaska ambasada nije imala nikakav komentar ovim povodom.

Prošle nedelje, Forum za Bliski istok, grupa iz Filadelfije, izjavila je da finansira i organizuje skup podrške Tomiju Robinsonu u subotu pod nazivom „Oslobodite Tomija Robinsona“ u saradnji sa britanskim i evropskim grupama nedaleko od britanskog parlamenta.

Očekivalo se da će se ovaj događaj stopiti sa demonstracijama u znak podrške američkom predsedniku Donaldu Trumpu, koji je postavio Braunbeka na funkciju ambasadora, piše britanski Independent.

Sa druge strane, na destine hiljada demonstranta ismejalo je juče američkog predsednika Donalda Trampa prikazujući ga kao ogroman balon u obliku narandžaste bebe koja vrišti.

Tramp koji je juče doputovao u London izjavio je za dnevnik „San“ da se zbog planiranih protesta protiv njega u Londonu i drugim gradovima oseća da nije dobrodošao pa će izbegavati prestonicu što je više moguće.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...