EU novom opremom pomaže Srbiji u borbi protiv poplava

U Srbiji bi do 2020. trebalo da budu izrađene mape 74 područja koja su u riziku od poplava

212

BEOGRAD – Na vojnom aerodromu u Batajnici predstavljena je nova oprema Ministarstva odbrane koju je donirala EU u okviru projekta koji se bavi borbom protiv klimatskih promena.

Avion koji vidi sve što oko ne može – uz pomoć savremene opreme koju je donirala Evropska unija – snimljeno se potom obrađuje i tako nastaju mape rizika, odnosno digitalni model plavnih terena. Reč je o velikom poslu, objasnio je Aleksandar Vulin.

„Vojnogeografski institut, koji je težišnji nosilac ovog zadatka, ima pred sobom 10 hiljada kvadratnih kilometara koje treba snimiti i mapirati, što je veliki posao, posao za koji smo spremili ljude i posao za koji smo pripremili ljude”, naveo je Vulin.

Tokom 2018. i 2019. godine sprovešće se snimanje terena iz vazduha doniranom LiDAR kamerom, kako bi potom Republički geodetski zavod izradio digitalne modele terena plavnih područja.

Vojska je spremna zahvaljujući donaciji vrednoj više od šest milona evra, koja je sada umesto otklanjanju posledica od poplava namenjena za prevenciju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici veruje da su svi saglasni koliko je važna prevencija.

“Gruba računica kaže da je bolje potrošiti jedan evro u prevenciju nego sedam evra za sanaciju. Zato je ovo za Srbiju važan korak napred”, smatra Fabrici.

Korak napred znači i da će se tačno znati na kojim područjima ne sme biti gradnje, kao i kako brže i efikasnije delovati ako do poplava dođe, istakao je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Blagojević je istakao da je EU odvojila velika sredstva – ukupno 172 miliona evra, ne samo za obnovu, nego i za finansiranje nove infrastrukture za prevenciju i zaštitu od plavljenja.

„Vremenske prilike ovakve – kakve su nam ne idu na ruku i kako vreme bude prolazilo – neće postajati bolje. Pred nama su intenzivnije i češće padavine i utoliko ćemo u vremenu koje je pred nama biti izloženi i većem riziku od poplava nego što je to bio slučaj ranije”, naveo je on.

 

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...