Oni će odlučiti da li se radikalima sudi u Srbiji

Predsednik sudskog Mehanizma u Hagu imenovao je tročlano žalbeno veće koje će doneti odluku o procesu protiv radikala

264

HAG – U pitanju je konačna odluka da li će se proces protiv Petra Jojića i Vjerice Radete optuženih za nepoštovanje suda prebaciti u Srbiju ili će ostati u nadležnosti Mehanizma.

Teodor Meron je na čelo veća postavio sebe, a za članove sudije Vilijama Huseina Sekula i Ivo Nelsona de Clera Batista Rosa.

Oni će odlučivati o žalbi i odgovoru na žalbu tužilaštva povodom odluke sudije pojedinca da slučaj protiv radikala treba da se ustupi Srbiji.

Tužilaštvo je u svojoj žalbi tražilo da se ta odluka poništi i da im se sudi pred Mehaniznom u Hagu, kao nasledniku Haškog tribunala pred kojim su optuženi.

Takođe traži od žalbenog veća da poništi rešenje kojim su povučene poternice za Radetom i Jojićem i da se ponovo izdaju međunarodni nalozi za njihovo hapšenje i izručenje Mehanizmu u Hagu, kao i da ukine nalog haškom tužilaštvu da preda sprskim kolegama dokaze i optužnicu protiv njih.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...