Dragić: U Srbiji se uz pomoć države sprovodi damping u otkupu malina i kupina

Stotinjak malinara iz Ivanjičkog kraja napustilo imanja i malinjake i otišli na rad u inostranstvo

172

BEOGRAD – Sezona branja kupina je počela ali vlasnici hladnjača ili ne otkupljuju to voće ili ga primaju u hladnjače, a da nisu odredili otkupnu cenu, rekao je danas član Izvršnog odbora Asocijacije malinara i kupinara Srbije Goran Dragić iz Lučana.

On je za agenciju Beta rekao da su proizvodjači tražili od nadležnih ministarstava poljoprivrede i trgovine da formiraju komisiju, koja treba da ispita da li otkupljivači namerno i u dogovoru obaraju cene otkupa kupina.

„U Srbiji se, očigledno uz pomoć države, sprovodi damping (prodaja robe po znatno sniženim cenama kako bi se osvojilo neko novo tržište) u otkupu kupina jer smo pre dve nedelje tražili da se obrazuje komisija i ispita tržište, ali se to stalno odlaže“, rekao je Dragić koji uzgaja kupine.

Dodao je da su proizvodjači prilikom predaje malina, koja je ugovorena, dobijaju samo evidencioni list i ne zna se kada će se utvrditi cena.

Predsednik Asocijacije malinara i kupinara Goran Dragić Dobrivoje Radović rekao je agenciji Beta da je berba malina pri kraju i da su proizvodjači tog voća u velikim gubicima.

„Ove godine, osim ponižavajuće cene malina od 40 do 100 dinara po kilogramu, nova nevolja su bile i vremenske neprilike i svi su u velikim gubicima“, rekao je Radović.

Istakao je da su zbog kiša koja je padala dva i po meseca skoro svaki dan, propale velike količine malina.

Dodao je da ne zna kako će proizvodjači malina i kupina namiriti troškove proizvodnje i da je ove godine stotinak ljudi iz Prilika kod Ivanjice napustilo imanja i malinjake i otišlo u inostranstvo.

Maline i kupine su, kako je ocenio Radović, zagorčale život proizvodjačima koji žive u predelima Srbije gde ne mogu da se gaje druge poljoprivredne kulture.

„Vlasnici hladnjača su se obogatili, pokupovali luksuzna vozila i ozidali velelepne poslovne zgrade ucenjujući nas katastrofalno niskim cenama malina, sada i kupina, a proizvodjači su pali u bedu i ne znaju kako će izmiriti tekuće obaveze „, rekao je Radović.

Istakao je da pakovanje kupina od 125 grama u trgovinama košta 99,99 dinara, a otkupljivači kupina će, kako nezvanično najavljuju, ponuditi cenu od 25 do 35 dinara za kilogram.

 

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...