Psi prepoznaju nepouzdane osobe brže nego što smo mislili

1.173

Nauka je potvrdila: pas će uvek znati kome treba da veruje i dozvoliće da ga prevarite samo jednom.

Najnovije studije pokazale su da naši četvoronožni prijatelji prednjače u odnosu na nas po sposobnosti da procene pouzdanost neke osobe, i ostanu verni stavu u odnosu na nju.

Ispitivanje je sprovedeno na Univerzitetu Kjoto u Japanu, sa namerom da otkrije hoće li pas verovati osobi koja je slagala.

Ranije studije procenu pouzdanosti zasnivale su na psećoj potrebi za sigurnošću, i odbojnosti prema iznenađenjima i nepredviđenim situacijama.

U novom eksperimentu vlasnici pasa ukazivali su ljubimcima na prostor sa hranom.

Nakon toga, istim instrukcijama, pokazivali bi im na isti prostor, koji je, ovoga puta, bio prazan.

Psi su, isprva, vodeći se navikom, dozvoljavali da budu zavarani.

Međutim, već u narednom pokušaju, psi su odbijali da poveruju vlasnicima koji su prethodni put slagali. Koristili su svoje prethodno iskustvo i zaključivali da komande dolaze od nepouzdane osobe.

U sledećem krugu psima se istom instrukcijom obraćala potpuno nepoznata osoba, i psi su birali da joj veruju, i pratili komandu.

Naučnici su bili iznenađeni brzinom pseće procene osobe, i ukazali su na to da psi imaju sofisticiraniju socijalnu inteligenciju nego što se do sada mislilo, i da se ona razvijala tokom dugog perioda psećeg druženja sa ljudima.

Sledeći korak u istraživanju biće slični eksperimenti sa vukovima, čiji bi cilj mogao da bude otkrivanje snažnih efekata koje na inteligenciju pasa ima proces udomljavanja, tj. života sa ljudima.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...