Zaharova ponovila stav Rusije o rešenju Kosovskog problema

Ona je podsetila da se u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN dijalog između Beograda i Pristine odvija uz posredništvo EU.

182

Moskva se odlučno zalaže protiv veštačkih rokova dijaloga između Beograda i Prištine i zalaže se za rešenje kosovskog problema isključivo u uslovima koji su prihvatljivi za Srbiju, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Odlučno se protivimo veštačkim rokovima dijaloga Beograda i Prištine. Polazimo od toga da da je rešenje kosovskog problema moguće isključivo u u uslovima koji su prihvatljivi za Srbiju“ kazala je Zaharova agenciji Beta.

Ona je podsetila da se u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN dijalog između Beograda i Pristine odvija uz posredništvo EU.

„Pozicija Rusije je da taj proces treba da se odvija uz poštovanje medjunarodnog prava , a da je kamen temeljac za rešenje kosovskog pitanja rezolucija 1244, u skladu sa kojom je Kosovo sastavni deo Srbije“, navela je ona.

Po njenim rečima, rusko-srpski odnosi imaju karakter strateškog partnerstva.

Zaharova je podsetila da situacija oko Kosova redovna tema razgovora predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučicčića, kao i ministara spoljnih poslova dve zemlje Sergeja Lavrova i Ivice Dačića.

Zaharova je time odgovorila na pitanje kakav je odnos Moskve prema pregovorima u Briselu i kakva će reakcija Rusije biti ako sporazum izmedju Beograda i Pristine bude postignut bez učešća Rusije i konsultacija sa njom.

Podsetimo, poslanik Ruske Dume Sergej Železnjak je pre tri dana rekao da Rusija neće podržati separatni sporazum o kojem se razgovara u Briselu izmedju Beograda i Prištine.

Kako je preneo Sputnjik on je, uoči poslednje runde dijaloga u Briselu u sredu rekao da „separatni dogovor sa samoproglašenom Prištinom, na koji spoljnopolitička služba EU prisiljava vlasti Srbije, ima za cilj da dokumentuje podelu Srbije na kosovsko-albanski i srpski deo“ a da će sledeći korak biti pretvaranje oba ova dela u protektorate NATO.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...