Nemci otvaraju vrata: Posao i vizu uz samo jedan uslov

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ovaj zakon, na svojoj letnjoj konferenciji za novinare u petak, nazvala “centralnim projektom” vlade.

230

BERLIN  – Nemački savezni ministar za rad Hubertus Heil radnicima iz inostranstva u određenim branšama želi da olakša pronalaženje zaposlenja u ovoj zemlji.

On se u intervjuu za “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” izjasnio za dobijanje privremene vize za one koji traže posao u sektorima kao što su negovatelji, gde je evidentan manjak radne snage.

Njima bi, kako je rekao, trebalo omogućiti da u Nemačkoj mogu da traže posao, međutim želi da isključi mogućnost primanja socijalnih naknada u ovoj zemlji, prenose Nezavisne novine.

“Mogu pretpostaviti da bi to moglo da podrazumevati da se njegovateljima iz inostranstva omogući dolazak na pola godine u Nemačku kako bi ovde našli posao”, rekao je Heil i dodao:

“Ako im to ne uspe, oni se po isteku tog vremena moraju vratiti u svoje zemlje”.

Reč je o stvaranju “u što većoj meri nebirokratskih procesa” za potencijalne nove zaposlene, kaže on.

Na insistiranje SPD-a, “velika koalicija” u Berlinu namerava da pokrene usvajanje ovog zakona do kraja godine, čime bi se redefinisala imigracija kvalifikovanih radnika koji su potrebni nemačkoj privredi, te se tako otvorila mogućnost i za one koji nisu akademski obrazovani. Time bi se takođe ograničile i tzv. ilegalne migracije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ovaj zakon, na svojoj letnjoj konferenciji za novinare u petak, nazvala “centralnim projektom” vlade.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...