Stručnjaci: Pojaviće se problemi ako nemamo dovoljno novca

Broj infekcija virusom HIV-a je opao prvi put od početka 21. veka

251

AMSTERDAM – Za borbu protiv side dodatno je potrebno milijarde dolara jer će se u protivnom epidemija te zarazne bolesti ponovo rasplamsati, upozorili su večeras stručnjaci pred početak Medjunarodne konferenciji o sidi u Amsterdamu.

„Pojaviće se problemi ako nemamo dodatnog novca“, rekao je istraživač i diplomata Mark Dajbul pred skup koji počinje u ponedeljak i traje cele nedelje, do petka.

Dajbul je bivši direktor svetskog Fonda borbe protiv side, fondacije koja ulaže u istraživanja i pomoć obolelima.

Ukupno 36,9 miliona ljudi trenutno u svetu živi s virusom HIV-a. Broj infekcija je opao prvi put od početka 21. veka, dok godišnje od sindroma autoimune deficijencije (side) umre ispod milion ljudi, 2016. ih je preminulo 990.000, a 2017. 940.000.

Fond UN za brovu protiv side UNAIDS smatra da sedam milijardi dolara godišnje nije dovoljno za borbu protiv te bolesti.

Stručnjaci i razna udruženja strahuju od smanjenja američkih donacija.

Od dolaska Donalda Trampa na vlasti u SAD, koja je prva zemlja u donaciji u borbi protiv side, nove američke vlasti su najavile budžetske rezove koje Kongres još nije odobrio.

„Još smo veoma, veoma daleko od postizanja našeg cilja, ne samo u iskorenjivanju side, već i u prevenciji“, rekao je kenijski stručnjak Nduku Kilonzo i dodao da su smanjena sredstva i za fondove koje se bave distribucijom prezervativa u ugroženim područjima.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...