DSS: Zašto se Vučić svrstao na stranu promotera kosovske nezavisnosti?

Očigledno je da Rezolucija 1244, koja još od 2007. godine smeta secesionistima i njihovim mentorima, danas smeta i predsedniku Srbije", ocenila je DSS u saopštenju.

368

BEOGRAD  – Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas, povodom izjave predsednika Aleksandra Vučića, da je potpuno irelevatno što se u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN ne pominje Srbija nego Savezna Republika Jugoslavija (SRJ), zbog toga što je Srbija pravna naslednica i SRJ i državne zajednice SCG, ali da je to prvi put da neki zvaničnik iz Srbije relativizije značaj te rezolucije.

„Dok je na snazi, Rezolucija 1244 SB UN predstavlja čvrstu garanciju da samoproglašeno Kosovo ne može da bude nezavisna država, članica Ujedinjenih nacija. Ona garantuje suverenost Srbije i njen teritorijalni integritet… Očigledno je da Rezolucija 1244, koja još od 2007. godine smeta secesionistima i njihovim mentorima, danas smeta i predsedniku Srbije“, ocenila je DSS u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je u nedelju opoziciju, koja ga kritikuje zbog kosovske politike, zbog čega vlasti do 2012. godine nisu tražile primenu Rezolucije 1244 i kritikovao ih zbog toga što verovatno i ne znaju da se u njoj nigde ne pominje Srbija već isključivo SRJ.

DSS, medjutim, smatra da se tom svojom izjavom otvoreno svrstao na stranu promotera kosovske nezavisnosti.

„Izjavom Vučića da u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN ne piše nigde Srbija, već SRJ otvoreno je ozbiljno pitanje da li se radi o već uobičajenoj manipulaciji kojom pokušava da opravda svoju kapitulantsku politiku, državničkoj neodgovornosti i diplomatskoj nesposobnosti. Ovo je prvi put da neki državni zvaničnik Srbije relativizuje značaj Rezolucije“, naveo je DSS.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...