Novinar Cvetković na Fejsbuku objasnio nedolazak u Beograd

Cvetković je rekao da ne mogu da ga uplaše ni ucene, jer ne želi da ćuti.

683

NOVI SAD – Novinar Stefan Cvetković izjavio je danas da je sudija Cveta Kajević Grubišić koja je donela meru kojom mu je zabranjeno napuštanje mesta boravišta, zbog čega danas nije održao najavljenu konferenciju za novinare u Beogradu, u martu prošle godine donela presudu po kojoj je bio osuđen na dve godine i tri meseca zatvora i višemilionske novčane kazne po tužbama funkcionera Srpske napredne stranke (SNS).

Mera sudske zabrane napuštanja mesta boravišta izrečena je u okviru istrage o navodnoj otmici Stefana Cvetkovića.

Cvetković tvrdi da je bio otet 13. juna ove godine, a tužilaštvo je protiv njega pokrenulo istragu zbog sumnje da je lažno prijavio otmicu.

„Sudija koja je donela odluku je Cveta Kajević Grubišić iz Osnovnog suda u Vršcu, koja je meni presudila dve godine i tri meseca zatvora i višemilionske kazne. Nakon moje žalbe višoj sudskoj instanci sve što je ona donela je poništeno i ukinuto. Drugim rečima, pokazalo se da njena presuda nije bila u skladu sa zakonom“, rekao je Cvetković u živom obraćanju na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook).

Cvetkovića je tada sudija Cveta Kajević Grubišić osudila na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri SNS-a, kao i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara.

Presude je doneo Osnovni sud u Vršcu, a u sva tri slučaja sudila je sudija Cveta Kajević Grubišić.

Kako su mediji tada preneli, krivične prijave protiv Cvetkovića podneli su koordinator SNS-a za južni Banat Branko Malović, tadašnji predsednik opštine Alibunar Predrag Belić, kao i funkcioner SNS-a Dejan Simeunović.

Krivične prijave podnete su zbog uvrede i zbog neovlašćenog objavljivanja i prikazivanja tuđeg spisa, portreta i snimka.

Dejan Simeunović (40) zvani Simke, funkcioner SNS-a, osuđen je odlukom Apelacionog suda na godinu dana zatvora jer je 15. novembra 2008. oko 4 sata ujutru ispred kafića “Šestica”, na raskrsnici ulica Žarka Zrenjanina i Kraljevića Marka u Pančevu, ubio Igora Birtaša, javili su ranije mediji.

Stefan Cvetković je ranije bio prijavio policiji Branka Malovića za pokušaj iznude.

Predrag Belić zvani Baki bio je hapšen tokom akcije „Sablja“ 2003. godine zbog dilovanja droge i iznude, a prema evidenciji suda u Pančevu bio je u zatvoru još dva puta zbog pretnji i ugrožavanja bezbednosti, pisali su ranije mediji.

Presudu protiv Cvetkovića je oborio Viši sud u Pančevu, posle čega je Radio-televizija Pančevo pokrenula medijsku kampanju protiv sudije Stanke Simonović, koja je oborila presudu Cvete Kajević Grubišić.

Viši sud u Pančevu se obratio Visokom savetu sudstva povodom „medijskog istupanja“ RTV Pančevo protiv predsednice Višeg suda u Pančevu, sudije Stanke Simonović, zbog serije objavljenih tekstova i priloga od 11. do 18. aprila 2017.

RTV Pančevo je tada emitovalo seriju tekstova i reportaža u svome programu i na svojoj internetskoj stranici pod nazivima: „Politička presuda Stanke Simonović“, „Da li je predsednica Višeg suda iskoristila položaj u privatne svrhe?“, „Veštine napredovanja predsednice Višeg Suda u Pančevu“.

Svi prilozi emitovani su nakon što je sudija Višeg suda u Pančevu Stanka Simonović poništila presude Osnovnog suda u Vršcu, kojima je na zatvorsku i novčanu kaznu osuđen novinar Stefan Cvetković.

Cvetković je danas rekao da ne mogu da ga uplaše niti ucene, jer ne želi da ćuti.

Naveo je da se oko njegove kuće u Beloj Crkvi u svakom trenutku nalazi desetak pripadnika MUP-a.

„Ja nisam dao saglasnost za tako nešto jer od mene to niko nije ni tražio. Obavestili su me da su te mere uvedene jer je moguće da dođe do ugrožavanja moje bezbednosti“, objasnio je Cvetković.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...