Ova životinja je idealan kućni ljubimac!

1.018
Afrički patuljasti jež, sisar i „bubojed“, već je godinama izrazito popularan u svetu kućnih ljubimaca. Ako vam pobegne iz kaveza – on neće pojesti kablove, što je definitivno veliki plus.
Takođe, afrički patuljasti jež ne cvili kada vas nema, a nije nevaljao i zahtevan.
Afrički patuljasti ježevi se u svom prirodnom okruženju hrane prvenstveno bubama, paucima, puževima i drugim insektima.
U uslovima držanja ježa kao kućnog ljubimca, preporučuje se gotova hrana za mačke superpremium kvaliteta jer jedino takve hrane ježu osiguravaju kvalitetan izvor belančevina koje njihov metabolizam zahteva, s obzirom na njihovu prirodnu ishranu insektima.
Kako su noćne životinje, tek uveče postaju aktivni. Na ljude prvo reaguraju odbrambeno – sklupčaju se i ispuštaju zvuk sličan šištanju – ali mogu se pripitomiti nakon što se naviknu na miris vlasnika.
Nemaju neprijatan miris i ne izazivaju alergijske reakcije kod ljudi alergičnih na dlaku. Imaju vrlo razvijen njuh i sluh.

 

Jež kao ljubimac može da živi u kavezu ili terarijumu čije bi minimalne dimenzije trebalo da budu 60x60x35 centimetara. Na dnu treba postaviti piljevinu, a treba mu i osigurati mijesto u kavezu na koje će moći da se sakrije (kućica, cev i sl.).
Dobro je postaviti mu i igračke, npr. krug za trčanje.U prostoriji treba da bude sobna temperatura, između 18 i 22 stepena Celzijusa. Na nižim temperaturama bi mogli da se povuku u zimski san.
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...