Radikali protiv odredbi Predloga zakona o presađivanju organa

Srpska radikalna stranka podnosi inicijativu Ustavnom sudu da se odredbe Predloga zakona o presađivanju organa proglase neustavnim

279

BEOGRAD – Srpska radikalna stranka podneće inicijativu Ustavnom sudu Srbije u vezi sa odredbom Predloga zakona o presađivanju organa po kojoj su građani donatori organa ukoliko se ne izjasne drugačije, izjavila je danas poslanica Vjerica Radeta.

Ona je u Skupštini Srbije rekla da građani sa kojima je razgovarala kažu da ne žele „da ih niko žive kasapi“.

„Kažu ljudi – vernici smo, hoću da živim koliko mi je Bog odredio. Ne želim ničiji organ, ali takođe nikome ne želim da dam svoj organ. Onaj ko želi da mu se uzimaju organi dok je živ i dok mu kuca srce, neka to radi, ali nemate pravo da to radite ljudima koji ne žele“, rekla je Radeta.

Kako kaže Radeta, SRS želi da skrene pažnju svima iz vlasti, da ni ovaj zakon, a pogotovo Ustav ne dozvoljava da se donira “srce Srbije“.

U parlamentu se i dalje raspravlja o amandmanima na Predlog zakona o ljudskim ćelijama i tkivima, ali najveću pažnju izaziva Predlog zakona o presađivanju organa zbog odredbe koja se tiče pretpostavljene saglasnosti.

Na zakone iz oblasti zdravstva podneto je oko 800 amandmana, a o njima uglavnom govore poslanici Srpske napredne stranke (SNS).

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...