Ponovo se posvetiti prijateljstvu Srbije i SAD

Američki predsednik Vudro Vilson naložio je postavljanje srpske zastave iznad Bele kuće zahvaljujući njegovom bliskom prijateljstvu sa Mihajlom Pupinom

246

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot smatra da je obeležavanje 100 godina od podizanja srpske zastave iznad Bele kuće prilika da se podsetimo snažnih istorijskih i kulturnih veza koje blisko spajaju Srbiju i SAD i da je važno da se zajedno, i Srbi i Amerikanci, ponovo posvete prijateljstvu i saradnji.

Skot je, u intervjuu za Radio Beograd, rekao da je američki predsednik Vudro Vilson naložio postavljanje srpske zastave zahvaljujući njegovom bliskom prijateljstvu sa Mihajlom Pupinom.

„Vilson je razumeo šta je srpski narod pretrpeo tokom Prvog svetskog rata i želeo je da oda poštu srpskim žrtvama. Hoću da naglasim da se ovakva vrsta simboličkih odavanja počasti dogodila samo dva puta u istoriji SAD, u stvari podizanje srpske zastave bilo je prvi put u američkoj istoriji da se na ovakav način predsednik odlučio da ukaže poštovanje drugoj naciji“, naveo je Skot.

Ističe da i danas SAD nastavljaju da pružaju podršku Srbiji u njenim naporima da sprovede neophodne reforme i pristupi EU.

Bogatstvo odnosa SAD i Srbije danas, kao i pre 100 godina, ojačano je snažnim ljudskim vezama izmedu naših zemalja, smatra Skot.

„Pupin i Tesla napravili su ogromne doprinose, ne samo za Srbiju i SAD, već za celo čovečanstvo. Oni nisu jedini, Srbi su oplemenili život Amerikanaca i drugih kultura u praktično svakoj oblasti – naučnici, pronalazači, inženjeri, akademici, umetnici svih vrsta, sportisti“, ukazao je Skot.

Dodao je da je lista poznatih Srba u istoriji SAD i sveta duga i impresivna.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...