Problemi u češkoj vladi, treći ministar plagirao diplomski

Plagijatorske nedaće nove Babišove vlade zabavljaju češku opoziciju i političari su počeli da se šale da će uskoro glavni uslov za ministra u Babišovoj vladi biti to da nema fakultet pa nije ni mogao da prepisuje i diplomira kiteći se tudjim perjem

288

PRAG – Već trećem ministru u novoj vladi premijera Andreja Babiša, tajkuna češkog agrosektora, klima se fotelja zbog toga što se u diplomskom radu kitio tudjim perjem pošto se pokazalo da je ministar odbrane Lubomir Metnar „zaboravio“ da označi u tekstu šta su citati a samo je izvore naveo na kraju u spisku korišćene literature.

Prethodno su u poslednje dve sedmice ostavke morali da podnesu ministarka pravde Tatjana Mala kada se pokazalo da su delovi oba njena diplomska rada plagijati čak sa pravopisnim greškama i novi ministar rada i socijalnih pitanja Petr Krčal kod koga je antiplagijatorski softver koji sada koriste češki univerziteti pokazao da je prepisivao stručnu literaturu bez oznaka da citira a takodje i neke od radova drugih studenata.

„Neću tražiti da Metnar podnese ostavku. To je drugačija situacija, jer on je naveo tekst u spisku literature a zatražio je sam od fakulteta da izradi analizu“, kazao je danas o problemima ministra odbrane češki premijer Andrej Babiš.

Ministar Metnar je diplomirao prvo na Visokoj policijskoj školi češkog MUP-a a zatim i na Pedagoškom fakultetu u Ostravi 2004. godine sa diplomskim radom na temu „Kolektivno investiranje“ i u tom diplomskom radu, iako nije klasični plagijat kao kod Male i Krčala, nije u samom tekstu navedeno da se radi o citatima a neki pasusi su slobodno parafrazirani iz stručne literature i izgledaju kao Metnarovi zaključci.

„Reč je o neetičkom i neprofesionalnom preuzimanju tudjih izvora. Teško je reći da li je to namerno ili više odražava nivo samog fakulteta“, kazala je Češkom radiju Vladimira Dvoržakova iz Komisije za akreditaciju visokih škola.

Ministar Metnar saopštio je medijima, čim je ove sedmice aferu otkrila Češka televizija, da čeka da Univerzitet Palackog u Olomoucu izradi analizu njegovog diplomskog rada i da ne isključuje da bi podneo ostavku ako se pokaže da to spada pod plagijate a već sada ga je pozvala da podnese ostavku njegova tadašnja mentorka na faklutetu Dana Foriškova.

„Ako je otišla ministarka Mala mislim da bi trebalo meriti svima istim aršinom i da i Metnar treba da ode sa funkcije“, kazala je Foriškova.

Jedan od lidera opozicione liberalne TOP09, Miroslav Kalousek, upozorio je na Tviteru na apsurd da vladu predvodi premijer koji je zvaničnio pod istragom za mahinacije sa evro dotacijama i nikom ništa a pljušte ostavke zbog delimičnih plagijata diplomskih radova ministara iz vremena kada još nije bilo softvera za otkrivanje plagijata.

„Da je ministar Metnar osumnjičen za prevare oko dotacija i zato krivično gonjen mogao bi mirno da spava. To je, prema premijeru, u skladu sa etičkim kodeksom vlade. Medjutim, pošto je loše citirao u diplomskom radu to može da ga košta fotelje“, upozorio je na Tviteru Kalousek.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...