Španija izmešta grobove Pavelića i Luburića 

Po novom zakonu grobovi Pavelića i Luburića mogli biti premešteni na manje vidljiva mesta ili će biti vraćeni u zemlju njihovog rođenja.

282

MADRID/ZAGREB  – Grobovi lidera ustaškog režima u Hrvatskoj, Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića, bće izmešteni iz Madrida, odnosno Valensije, ukoliko španska vlada usvoji novi zakon, koji bi trebalo da označi i konačni obračun sa Frankovim režimom.

Prema tom novom zakonu, svima koji su se suprostavljali Frankovom režimu i zbog toga bili krivično gonjeni, „zločini“ će biti izbrisani, dok će udruženja i organizacije koje slave i veličaju sećanje na Franciska Franka, kao što je Fondacija koja nosi njegovo ime, biti zabranjene.

Španski portal Eldiario.es objavio je da bi po tom zakonu grobovi Pavelića i Luburića mogli biti premešteni na manje vidljiva mesta ili će biti vraćeni u zemlju njihovog rođenja.

Pavelić i Luburić rođeni su u BiH, Pavelić kod Konjica, a Luburić kod Ljubuškog, a razlog selidbe njihovih groba je što su mesta na kojima su sahranjeni postala centri hodočašća pripadnika ekstremne desnice, što je takođe pitanje kojim se bavi novi španski zakon.

U junu je novi premijer Španije Pedro Sančez rekao da bi grob bivšeg fašističkog diktatora Franka trebalo preseliti sa Valje de los Kaidos, nadomak Madrida.

Novi zakon takođe predviđa osnivanje komisije koja bi trebala da istraži zločine Frankovog režima, preneo je portal Expreš.hr.

Nakon što je 1945. pobegao iz Hrvatske, Pavelić je spas potražio u Argentini, ali nakon neuspelog atentata na njega 1957. godine u Buenos Airesu, a kada ga je pokušao ubiti srpski emigrant Blagoje Jovović, Pavelić se preselio u Španiju jer je imao dobre odnose s Frankovim režimom.

Tamo je umro 1959. godine, u 70. godini života.

Luburić se takođe preselio u Frankovu Španiju 1949. godine.

Živeo je u Valensiji gde je vodio štampariju u kojoj je izdavao proustaške časopise.

Ubijen je u štampariji 1969. godine.

Nakon Frankove smrti Španija je prihvatila amnestiju kako bi zaustavila ponovno otvaranje starih rana tokom građanskog rata.

Ali, porodice onih koji su bili protiv Franka dugo su se godina bunili zbog toga, jer su smatrali da su oni nepravedno stigmatizovani, a da je istovremeno pristalicama Frankovog režima oprošteno.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...