Srpska lista: vladika Teodosije se bacio kamenom na Vučića

Kako kažu, Vučić je uradio više od bio kog drugog za Kim i eparhiju Raško-prizrensku

237

KOSOVSKA MITORVICA – Srpska lista saopštila je danas da se njeni predstavnici nisu „bacili kamenom na vladiku Teodosija“, nego da se on „bacio kamenom na Aleksandra Vučića“, koji je, kako navode, i kao predsednik Vlade, i kao predsednik države i lično više uradio za crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i Eparhiju Raško-prizrensku nego bilo koji političar ili predstavnik Srba.

„Niti je vladika jednom pre nego što se bacio kamenom na Vučića, svojim nevešto prikrivenim napadima protiv politike sopstvene države, makar pokušao da sa nama o ovim pitanjima i iskušenjima za ceo narod razgovara“, navodi SL u saopštenju.

Kažu da je njima sada potpuno jasno i sa kime, na žalost, jeste.

„Kao što nam je sada potpuno jasno i zašto ste prećutali šta smo sve, boreći se da zaustavimo izgradnju puta pored manastira Dečani, uradili“, ističe SL u saopštenju.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, napisao je prethodno na svom Fejsbuk profilu da su predstavnici SL „potrčali da bace kamen na Vladiku Teodosija koji nosi krst sa svojim narodom“.

On je izneo tvrdnju i da oni nisu pomogli Dečanima oko problema sa putem niti su se interesovali.

Poslanik SL Igor Simić reagovao je na ovaj komentar i napisao na društvenoj mreži da je Srpska lista insistirala kod svih međunarodnih predstavnika da se gradnja zaustavi, kao i kod nadležnih ministarstava, ali i javno osudila ove aktivnosti.

Inače, u cetvrtak je u manastritu Visoki Decani boravilo nekoliko predstavnika ambasada u Prištini, kako bi se upoznali sa zabrinutošcu sveštenstva i problemima koje taj srpski manastir ima zbog gradnje puta Dečani – Plav.

Ranije je i Srpska lista putem saopštenja „osudila protivzakonitu gradnju unutar zašticene zone oko manastira Visokih Dečana“, navodeći da time kosovska Vlada sprovodi „otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve“.

Episkop raško-prizrenski Teodosije nedavno je u otvorenom pismu ocenio da bi podela koja se pominje u vezi rešenja Kosova i Metohije, kao i svaka druga razmena teritorija u istoriji, dovela do masovnog iseljavanja Srba s juga KiM i stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine našeg naroda.

Izvor
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...