Tramp: Iranu ne sme biti dozvoljeno da ima nuklearno oružje

Američki predsednik je prethonih nedelja svu pažnju usmerio na pretnju koju predstavlja Iran, stavljajući Severnu Koreju u drugi plan.

281

VAŠINGTON  – Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je danas da Iranu „nikada ne sme biti dozvoljeno“ da poseduje nuklearno oružje.

Na konferenciji za novinare s italijanskim premijerom Djuzepeom Konteom u Beloj kući, Tramp je rekao da bi se „svakako sreo“ s iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem ako bi iranski lider bio spreman za taj susret, prenosi Asošiejted pres.

Američki lider je dodao da bi se s Rohanijem sastao „bez preduslova“.

Tramp je kazao i da veruje u sastanke, navodeći koristi od nedavnih samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Singapuru i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Helsinkiju.

On je prethonih nedelja svu pažnju usmerio na pretnju koju predstavlja Iran, stavljajući Severnu Koreju u drugi plan. Tramp je pre sedam dana upozorio Rohanija da će se zbog pretnji Vašingtonu suočiti s užasnim posledicama „kakve je malo ko u istoriji doživeo“.

SAD su u maju napustile medjunarodni nuklearni sporazum velikih sila s Iranom iz 2015. godine, i ponovo uvele oštre sankcije Teheranu. Vašington je obećao da će pooštravati sankcije Iranu dok on ne promeni politiku na Bliskom istoku, što uključuje i uskraćivanje podrške ekstremističkim grupama u tom regionu.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...