Rusi prodaju nekretnine u Crnoj Gori

Sve češće prodaju nekretnine, pojavljuju se novi kupci sa drugih meridijana

491

CRNA GORA – Rusi, nekada najbrojniji kupci nekretnina na Crnogorskom primorju sada su sve češće njihovi prodavci, kažu u agencijama za nekretnine.

Razlozi su, kako su objasnili za RSE, u finansijskoj računici, jer njihovom prodajom u eurima dobijaju veću vrednost u rubljama, ali i u započetom procesu legalizacije objekata u Crnoj Gori. Istovremeno, pojavljuju se novi kupci sa drugih meridijana, od Turske do Skandinavije, dok se fokus interesovanja sve više usmerava na Boku Kotorsku.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova MUP, oko 4.500 državljana Ruske Federacije ima privremeni i stalni boravak u Crnoj Gori. Samo u Budvi, prema opštinskim podacima, ima oko 3.600 nekretnina u ruskom vlasništvu.

No, u agencijama za nekretnine ističu da je već neko vreme uočljivo da Rusi sve češće prodaju nekretnine, iako i dalje ima i onih koji ih kupuju.

Ivan Đurđevac iz agencije Montenegro Prospects u Kotoru, navodi da su razlozi najčešće u finansijskoj računici.

“Razlog za to je povoljan odnos eura i rublje za njih, tako da kad ovde prodaju nekretninu dobiju veću kupovnu moć kod kuće, kad taj novac konvertuju u svoju valutu. Smatram da se u tim prodajama prevashodno vode tržišnom logikom”, smatra Đurđevac.

Slično kaže i Ruskinja Korina Malonova.

“Živim već pet godina u Crnoj Gori i imam ovde stan. U odnosu na vreme kada su Rusi kupovali nekretnine prije desetak godina, sada je druga ekonomska situacija u Rusiji, rublja je pala, a euro ima veću vrednost. Kada se ovde  proda nekretnina, zarade se pare. Ja ne planiram da prodajem, jer nameravam da ovde živim za stalno”, priča.

Još jedan razlog utiče na povećanje prodaje nekretnina u vlasništvu Rusa, kažu u agenciji Kamin nekretnine iz Budve. Zbog legalizacije objekata, čija je prva faza prijavljivanja upravo završena, povećava se broj onih koji žele prodati stanove, objašnjava Tomislav Ranković.

“Taj Zakon je dosta uticao na prodaju, jer ljudi koji ne žele da uđu u proces legalizacije dolaze nam želeći da ih hitno prodaju. Ali, ni brza prodaja, ni spuštanje cena im ne garantuje da će uspetii, jer teško da se neko odlučuje da kupi nekretninu koja nije regularna”, kaže Ranković.

Da li je i u kojoj merii legalizacija uticala na kupoprodaju nekretnina biće jasnije krajem godine kada budu poznati statistički parametri koji će se moći uporediti sa prošlogodišnjim, kada je u Budvi registrovana ukupna vrednost prometovanih nekretnina u iznosu od oko 100 miliona eura.

A hoće li legalizacija uticati na cene nekretnina, teško je prognozirati, kaže Đurđevac koji smatra da će taj proces doneti pozitivne benefite za buduće klijente.

“Verovatno će uticati na cene, ali je sada teško reći u kom obimu. Međutim, za svako tržite je pozitivno što se taj proces pokrenuo, jer će stvari biti transparentnije, a za same kupce dosta jasnije”, konstatuje Đurđevac.

Najskuplje nekretnine su u primorskim gradovima, njihova cena zavisi od više faktora. U stambenim naseljima Budve, Tivta ili Kotora kvadrat stana se može kupiti za 1.500 do 5.000 eura, ali ima i skupljih lokacija. To su tri turistička projekta Luštica Bay, Porto Montenegro (Tivat) i Portonovi (Herceg Novi), u kojima kvadrat dostiže cenu od 8.000 do 12.000 eura.

“Još uvijek su klijenti iz Turske dosta prisutni i jako zahtevni kao kupci. Ali, situacija nije monolitna kao ranije, kada su klijenti bili najviše samo sa jednog, ruskog tržišta. Sada su tu i Francuzi, Skandinavci, Izraelci, klijenti iz SAD. Takođe, tržište nije samo skoncentrisano na Budvu. Kako prevashodno radimo u Kotoru, mogu reći da je taj grad došao na dobar glas dobrim marketingom, kao naprimer objavljivanje u Lonely Planetu. Tako da Kotor i Boka Kotorska počinju da pribiraju benefite od svog dobrog imena”, zaključuje on.

Izvor cdm.me
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...