5 najčešćih pitanja novopečenih vlasnika štenaca

Štenci su preslatki i puni energije, ali su zato i skloni neobičnom ponašanju i nekim dečjim bolestima, a to je upravo ono što njihove vlasnike često iznenađuje ili brine.

464

Ovo su najčešća pitanja koja oni postavljaju gledajući u svog čupavog mališana kao u nerešivu zagonetku:

  1. Je li štene sklono infekcijama i kako ga zaštititi?

Imunitet štenaca još uvek nije sazreo, te su skloniji zaraznim bolestima nego odrasli, zreli psi. Parvovirus i distemper jesu najopasnije zarazne bolesti kojima štenci mogu biti izloženi, i važno je da se o njima detaljno informišete.

Najbolji način da zaštitite svoje štene jeste redovan program vakcijacije. Ona obično počinje u 6. nedelji starosti, podrazumeva i revakcinaciju, a nakon toga se obavlja u redovnim, jednogorišnjim periodima. Takođe, dok imuni sistem psa ne sazri, treba ga držati dalje od nevakcinisanih, uličnih pasa.

  1. Otkud paraziti i kako izaći na kraj s njima?

Postoje paraziti, poput glista, koji se nalaze u crevima gotovo svih štenaca. Ovo je glavni razlog zbog koga veterinari preporučuju redovno čišćenje od parazita, pomoću posebnih tableta ili pasta, koje im se redovno daju tokom odrastanja.

Buve i krpelji takođe mogu naškoditi vašem psu. Dok su mali, najbolje je zaštititi ih ogrlicama protiv buva i krpelja, uz konsultaciju sa veterinarom. Nešto kasnije to ćete činiti i sredstvima koja se nanose na kožu vrata, duž kičme.

  1. Čega se treba posebno paziti prilikom jurnjave po stanu?

Štenci imaju puno energije i volje za igru, što ih čini posebno sklonim povredama. Prelomi, ubodi, ogrebotine, pa čak i slomljeni zubi mnogo se češće sreću kod izuzetno mladih pasa, koji još uvek nemaju potpuno razvijen odnos prema okolini koja ih okružuje, niti sposobnost da prepoznaju situacije, ponašanje ili predmete koji ih mogu povrediti.

Zbog toga vlasnik šteneta mora biti posebno obazriv, i zaštititi sve opasne površine u domu i dvorištu na koje pas može da naleti u svom nehajnom, i često veoma energičnom trčanju.

  1. Zašto žvaću sve što stignu, posebno papuče?

Štenci vole da žvaću i gutaju sve što vide. U principu, važno je usvojiti dva osnovna saveta:

  • ono što im dozvolite da žvaću dok su sasvim mali, žvakaće i kada odrastu
  • važno je da od njih sklonite sve što mogu da otkidaju i progutaju (lutke koje imaju zalepljene oči, igračke koje se sastoje od sitnih delova, olovke, odeću koja ima dugmad, trake sa perlama i sl.
  1. Hoće li ikada naučiti gde se rade one stvari?

Pas svojim urinom obeležava sopstvenu teritoriju. Dakle, sigurno će se popiškiti na parket čim ga donesete u novi dom.

Nažalost, nastaviće to da radi i nakon prvog dana, a brzina kojom će usvojiti obavljanje osnovnih potreba napolju zavisi od više faktora – boravka napolju i redovnosti šetanja, položaja pelenice u stanu, treninga pomoću pohvala i nagradica, pa čak i od rase psa.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...