„Mi se vraćamo“: Brod „Akvarijus“ kreće u novu misiju

Brod za spasavanje migranata "Akvarijus", zbog kojeg je u junu izbio spor između Italije i Malte, danas će otpočeti novu misiju u južnom delu Sredozemnog mora

322

Spor između te dve države nastao je nakon što su obe zemlje odbile da prihvate više od 600 ljudi koje je taj brod spasao.

Kako prenosi Rojters, organizatori te akcije su naveli da će brod dug 77 metara, koji pripada francusko-nemačkoj dobrotvornoj organizaciji „SOS Mediterane“, krenuti ka Marseju, što će mu biti deseta operacija ove godine.

Brod je do sada u 2018. spasao oko 3.000 ljudi, od kojih su mnogi kretali sa obala Libije.

„Brod se ovog popodneva vraća na more. Ako je potrebno izneti samo jedan razlog, to je što je tokom meseca juna, prema poslednjim podacima, bilo sedam puta više smrtnih slučajeva nego u junu prošle godine zbog toga što je nedostajalo spasilačkih brodova nevladinih organizacija. Mi se vraćamo“, kazao je novinarima predsednik „SOS Mediteranea“ Fransis Valla.

Direktor operacija ove organizacije Frederik Penar izjavio je da nema govora o tome da „Akvarijus“ spasene migrante vraća natrag u Afriku.

„Mi ćemo uvek odbiti da iskrcamo ljude u Libiji. Libija ne može da se smatra sigurnom lukom. Sa tim se u ovom trenutku svi slažu“, naveo je Penar.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...