Đurić: Od Velike Albanije nema i neće biti ništa

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić reagovao na izjavu ministra dijaspore Albanije Pandelija Majka

327

BEOGRAD – Izjava ministra dijaspore Albanije Pandelija Majka da će od prvog januara biti otvorena granica između Albanije i Kosova je neozbiljna i neodgovorna i služi samo da dodatno pogorša odnose u regionu, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

„Enver Hodža je mrtav, a od Velike Albanije nema i neće biti ništa. Kosovo i Albanija nemaju granicu, već je granica između Srbije i Albanije i to u dužini od 111 kilometara“, naveo je Ðurić.

On je podsetio da se granica između Srbije i Albanije proteže od tromeđe Makedonije, Albanije i Srbije, do tromeđe Srbije, Crne Gore i Albanije i istakao da je to jedina granica koja postoji i koja može postojati.

„Po Rezoluciji 1244 mi smo ti koji imamo prava da koristimo granične prelaze Chafa, Prušit i Vrbnica i da tamo imamo naše osoblje, ali za to izgleda više nikoga nije briga. Isto kao što nikoga u međunarodnoj zajednici nije briga za takve huškačke i preteće izjave koje svakog dana dolaze od različitih albanskih predstavnika“, rekao je Ðurić i podsetio da je ova izjava data u prisustvu najviših predstavnika KiM – Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija.

Ðurić je istakao da ta izjava ruši nastojanja da se krhki odnosi u regionu normalizuju, te da se izgrade bolji donosi Srba i Albanaca.

Ðurić je kazao da očekuje i zahteva reakciju međunarodne zajednice i postavlja pitanje „šta bi bilo da je neko srpskih predstavnika rekao da će biti ukinuta granica, ne između Srbije i neke susedne zemlje, već da će biti ukinut administrativni prelaz“.

On je naveo da ovakve izjave pokazuju koliko je neozbiljno i neodgovorno nastojanje nekih političara u Centralnoj Srbiji koji zagovaraju tezu da se ne treba ništa rešavati po pitanju Kosova i Metohije i koji „lažu narod da sve može da ostane po starom“.

„Ne znam šta misle. Da li misle da treba da sačekamo da Albanci jednog dana ispune jednu od svojih pretnji“, zaključio je Ðurić.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...