Šabić poručuje penzionerima da koriste ove kartice

One su dobro rešenje sa stanovišta obrade i zaštite podataka

239

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da su penzionerske kartice koje izdaje Fond PIO dobro rešenje sa stanovišta obrade i zaštite podataka.

Šabić poziva i druge pružaoce usluga da za utvrđivanje statusa penzionera koriste tu karticu.

Fond PIO približava kraju izradu i distribuciju kartica za penzionere, qa ružaoci raznih usluga u praksi još uvek za utvrđivanje statusa penzionera zahtevaju ček od penzije ili rešenje o ostvarenom pravu. Oni time, suprotno zakonu, obrađuju više podataka nego što je potrebno za tu svrhu, navodi se u saopštenju Poverenika.

„Poverenik poziva sve subjekte koji pružaju neku vrstu usluga i imaju potrebu utvrđivanja statusa penzionera radi davanja određenih benefita i slično, da za utvrđivanje njihovog statusa koriste penzionersku karticu Fonda PIO i uzdrže se od zahtevanja čeka od penzije i drugih dokumenata sa više podataka koji nisu neophodni u svrhu dokazivanja statusa“, piše dalje u saopštenju Poverenika.

Osim što sadrži minimum podataka neophodnih u svrhu identifikacije, karticu za penzionere izdaje Fond PIO koji, u skladu sa zakonom, raspolaže matičnim evidencijama osiguranika i korisnika prava kao verodostojnim izvorom podataka, za razliku od drugih personalizovanih dokumenata koje izdaju pojedine lokalne samouprave, Senior kartice i slično, navodi se dalje.

Poverenik još jednom apeluje na predstavnike lokalne samouprave i druge subjekte, da se uzdrže od separatnog izdavanja kartica za penzionere kojima se povećava rizik od prekomerne obrade podataka, a ujedno stvaraju nepotrebni troškovi.

Kako se dodaje, predstavnici Poverenika razgovarali su sa direktorkom Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Draganom Kalinović u vezi sa upotrebom kartica za penzionere i zaštitom podataka.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...