Hteli jedrenjakom da se probiju do Gaze, a onda je naišla izraelska mornarica

Incident na moru razrešen po kratkom postupku.

301

JERUSALIM – Izraelska mornarica zaplenila je danas jedrenjak sa švedskom zastavom koji je pokušao da probije blokadu palestinskog Pojasa Gaze, saopštila je izraelska vojska.

Dvanaest putnika sa jedrenjaka, koji su većinom iz Švedske, ali i iz Nemačke, Britanije, Španije, Francuske i Kanade, stavljeni su u pritvor i biće vraćeni kući avionom, rekla je portparolka izraelske Imigracione uprave, prenosi Rojters.

Putovanje jedrenjakom organizovala je grupa pod nazivom „Brod do Gaze“, koja je saopštila da je brod prevozio uglavnom medicinske potrepštine i da su dva putnika novinari.

Ova grupa traži da oni koji su stavljeni u pritvor, kao i brod i roba koju je prevozio, budu vraćeni na lokaciju na kojoj su ukrcani i da im se dozvoli da nastave puovanje u međunarodnim i palestinskim vodama neometano, u skladu s međunarodnim pravom.

Izrael navodi da njegova pomorska blokada Gaze ima za cilj da spreči da oružje stigne do ekstremističkih grupa, uključujući Hamas, islamistički pokret koji kontroliše palestinsku enkklavu, a koji Izrael smatra terorističkom organizacijom.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...