Podsticaji za zapošljavanje deficitarnih zanimanja

222

VOJVODINA – Za svakog novozaposlenog lekara, stomatologa, medicinsku sestru, Vojvodina izdvaja 930.000 dinara. Pokrajinski sekretarijat za privredu izdvojio je 120 miliona dinara za subvencije za zapošljavanje.

Poslodavac je u obavezi da sa njima zasnuje radni odnos od najmanje tri godine, kao i da u tom periodu isplaćuje najmanje prosečnu zaradu ostvarenu u Vojvodini u 2017. godini.

„Naš stav je da tradicionalne forme subvencija velikim kompanijama za upošljavanje na uglavnom niskokvalifikovanim i neadekvatno plaćenim poslovima nisu dovoljni razvojni agregati, te da budžetska sredstva moraju ići u pravcu podsticaja za zapošljavanje medicinskih stručnjaka i inženjera, preduzetnika, kao i u pravcu favorizovanja ženskog i socijalnog preduzetništva, mladih i ugroženih društvenih kategorija, kao novoj pogonskoj snazi prosperiteta pojedinca i zajednice. Upravo kroz podsticaje za zapošljavanje deficitarnih zanimanja, osnažujemo privatni sektor u sistemu zdravstvene zaštite i usluga, kao i one privredne ili uslužne delatnosti koje takođe vode privatnici, a gde nedostaje inženjera i srodnih profesija“, poručio je pokrajinski sekretar za privredu Ivan Đoković.

Kako navodi, ovi projekti imaju i demografsku komponentu, odnosno cilj im je da se stručnjaci zadrže i da im se omogući da profesionalno napreduju u Vojvodini. Finansijska sredstva za novo zapošljavanje iznose 59,6 miliona dinara, odnosno 32,7 miliona za visokoobrazovana i deficitarna zanimanja.

„Kroz javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje, sredstvima od 45,4 miliona dinara, podstičemo razvoj preduzetništva, bilo kroz osnivanje radnji ili privrednog društva. Predviđen podsticaj nezaposlenom sa održivom biznis idejom iznosi 250.000, dok je za samozapošljavanje žena i osoba sa invaliditetom subvencija u visini 300.000 dinara. Na ovaj način se ohrabruju ranjive društvene grupe u ostvarivanju njihovih poslovnih poduhvata“, dodao je Đoković.

Subvencije za sve ostale kategorije su u iznosu od 22,4 miliona dinara. Sa 15 miliona dinara Sekretarijat finansira sprovođenje javnih radova sa ciljem da se radno angažuju nezaposleni.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...