Zašto je mađarski premijer uznemirio članicu EPP

213

BRISEL – Izjavom da će mađarski „neliberalni“ model demokratije biti pokretačka snaga obnove Evrope i Evropske narodne partije (EPP), mađarski premijer Viktor Orban je preterao, ocenjuje Ana Marija Korasa Bilt, švedska članica EPP u Evropskom parlamentu.

„Mađarska se očito udaljava od statuta EPP“, piše Bilt, koja je i prva potpredsednica Komiteta za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača.

„U proteklih nekoliko godina, imali smo konstruktivni dijalog sa partijom Fides mađarskog premijera koju smo više puta upozorili da je u opasnosti da pređe liniju“, navodi ona u autorskom tekstu za portal Politiko.

Ta linija je, kaže, pređena prošlog meseca, kada je Orban, na događaju povodom sećanja na nasleđe nemačkog državnika Helmuta Kola, izjavio da će mađarski „neliberalni model demokratije biti pokretačka snaga koja revitalizuje Evropu i EPP“.

„Ta mogućnost je duboko uznemirujuća. Tamo gde je Kol ujedinio Evropu udružujući istok i zapad, Orban polarizuje kontinent pokušavajući da ga rasparča“, piše švedska poslanica u EP.

Kaže i da EPP ne može više da sebi dozvoli da minimalizuje politički razvoj događaja u Mađarskoj, već da mora svoju unutrašnju debatu učiniti javnom i svoj stav definisati, naročito uoči partijskog kongresa u novembru u Helsinkiju.

Pri tom je, ukazuje, ključno da EPP ne dozvoli da vladavina prava postane politizovana, ističući da je najveća opasnost po tu partiju – napad na njene vrednosti, a ne potencijalne posledice odluke da se one brane.

Pod Orbanom, kaže autorka teksta, tražioci azila se opisuju kao kriminalci i neprijatelji, a ljudima koji im pomažu preti se robijom, dok je, ističe, zatvaranje zagovornika ljudskih prava i kršenje prava izbeglica protivmo Povelji EU o osnovnima pravima.

„On (Orban) je, takođe, nadgledao napad na akademske i kulturne slobode, kao i prljavu kampanju protiv EU, koju optužuje za promovisanje „invazije“ muslimana“, piše ona.

EPP, ističe, veruje da je migracija evropsko pitanje koje iziskuje evropsko rešenje, i prihvata ključni princip evropske solidarnosti.

Odbijanje Mađarske da pitanje migracije rešava na nivou EU zapravo je „poklon krajnjoj desnici“, upozorava autorka teksta.

„Orbanova proklamovana agenda jeste da širi svoj politički brend i ekstremni nacionalizam. Ne smemo dozvoliti da taj kancer nagriza naše principe“, zaključuje Ana Marija Koraca Bilt.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...