Koliko je dana godišnjeg odmora idealno?

219

Prema naučnim istraživanjima, objavljenim u časopisu Journal of Happiness Studies, postoji savršena dužina trajanja odmora koje ima pozitivan učinak na vaše zdravlje. Tim pitanjem su se bavili istraživači na Univerzitetu Radboud u Holandiji.

Koliko je, onda, dana godišnjeg odmora idealno? Odgovor je, kažu, duže od osam.

U sprovednom istraživanju bila su 54 učesnika, prosečne starosti od 42,5 godina, a svi su bili zaposleni. Ovo istraživanje bilo je usredsređeno na duži godišnji odmor – u rasponu od 15 do 34 dana, odnosno u proseku 23 dana. Naučnici su proučavali psihološke procese povezane s takvim dugim odlaskom od posla i kakve je to učinke imalo na njihovo zdravlje tokom i nakon odmora.

Pratilo se šest stvari: zdravstveno stanje, umor, zadovoljstvo, raspoloženje, napetost i nivoi energije. Utvrđeno je kako su se zdravstvene dobrobiti ubrzano povećale za vreme odmora, i to osmi dan. Međutim, u roku od nedelju dana od vraćanja na posao, zdravstvene dobrobiti su se vratile na početni nivo.

I dok je ovaj pozitivan efekat bio kratkotrajan, dobrobit po zdravlje poboljšao se tokom dužeg letnjeg odmora. Dakle, ako želite maksimalno da iskoristite svoj godišnji odmor i da se zaista osećate odmorno i sveže, pokušajte se odmorati duže od osam dana i ispunite svoje vreme prijatnim i opuštajućim iskustvima kako biste poboljšali svoje zdravlje, piše Net.hr.

 

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...