Češka donacija Bosni i Hercegovini vredna milion evra

234

BOSNA I HERCEGOVINA – Memorandum o korišćenju češke donacije Bosni i Hercegovini, u vrednosti od milion eura za jačanje zaštite granice i efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija potpisali su u Sarajevu, ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i češki ambasador u BiH Jakub Skalnik.

Češka je donirala oko milion eura za nabavku savremene tehničke opreme za nadzor i kontrolu granice, namenjene za Graničnu policiju BiH.

“Ovo je jedna od najvažnijih i najdražih donacija koje sam primio tokom mandata”, rekao je Mektić.

Ambasador Češke rekao je kako je pomoć državama Zapadnog Balkana dugogodišnji prioritet Češke Republike.

“Mi smo u prošlosti donirali sredstva Srbiji i Makedoniji za opremu Granične policije, zato što znamo da im je bila potebna pomoć , jer su se nalazile na migrantskoj ruti. BiH je među državama koje su prioritetne za Češku razvojnu saradnju i asistenciju. Mi svake godine finansiramo oko 30 projekata iz različitih oblasti. Ovo je neštio novo u BiH. Mogu reći da smo zadovoljni i srećni da možemo pomoći BiH na ovaj način”, rekao je ambasador Skalnik.

Govoreći o broju mogranata u BiH, Mektić je demantovao glasine da ih je u BiH 50.000, te da je u Bosni i Hercegovini 10.103 registrovanih migranata.

“Garantujem vam da je 60 posto od tog broja izašlo iz BiH”, rekao je Mektić.

Naglasio je kako najveći broj migranata ulazi preko Srbije te kako su migranti “napali” celu granicu između BiH i Srbije.

Kako je reč uglavnom o migrantima koji žele da idu u zapadnu Europu, BiH ne daje azil. Objašnjavajući najveću koncentraciju migranata u Unsko-sanskom kantonu, Mektić je objasnio da su ocenili kako je to najlakši put da se domognu željenog cilja.

Što se tiče smeštajnih kapaciteta za migrante, Mektić je rekao kako je rešeno pitanje kasarne Ušivak u Sarajevu, gde kreće otvaranje imigracionog centra. Što se tiče USK – dogovoren je Hotel Sedra. Agrokomerc ostaje i dalje kao privremeni prihvatni centar i EU će ga finansirati na privremenoj osnovi. Postoji rešenje i za još jedan prihvatni centar u USK, ali ministar nije želeo otkriti o kojoj se lokaciji radi.

Govoreći o krijumčarenju migranata, Mektić je rekao da je na celoj migrantskoj ruti krijumčarenje u rukama organizovanog kriminala.

Mektić je, takođe dodao kako u slučaju eskalacije migrantske krize postoji i mogućnost da vojska pomogne.

Izvor Vijesti.ba
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...