Vučić: Rešenje problema Kosova i Metohije nam je neophodno što pre

650

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je rešenje problema Kosova i Metohije neophodno što pre i da je potrebno izjašnjavanje i Srba i Albanaca o tome da li nam je potreban mir ili i dalje ubijanje za teritoriju.

„Moj stav je potpuno jasan i nedvosmislen, rešenje problema nam je neophodno što pre. Pod jedan zato što nam je potreban dugotrajan mir između Srba i Albanaca, i rešenje koje bi značilo stvaranje neke vrste bezbednosti za naše gradjane“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Kako je dodao, kada se postigne takva vrsta mira i dugoročne stabilnosti Srbija možemo potpuno da se posvetimo ekonomskom napretku zemlje i „nemamo otežavajuće faktore koji nam danas i čitav vek stoje na rukama i nogama i ledjima i vratu“.

On je naveo da bi postizanjem dugotrajne stabilnosti poboljšali dolazak stranih investicija koje su dobre, ali bi imidž Srbije u svetu bio dodatno popravljen i promenjen.

Napomenuo je i da je demografska slika Srbije i Srba ako se ne reši kosovski čvor takva da će Srbija imati za milion ljudi manje 2050. nego što bi imala ukoliko bi to pitanje rešili.

„Jer je to (rešavnje problema KiM) pitanje optimizma nacije i vere u drugačiju budućnost“, istakao je Vučić.

On je potom upitao: „Hoćemo li i dalje da se borimo za teritoriju i ubijamo i ko će da ima više dece da bismo krv vraćali ili ćemo da prekinemo to vrzino kolo i posmatramo stvari na drugačiji način u budućnosti“.

Vučić je podsetio da Priština nije ispunila ono na šta se Briselskim sporazumom obavezala, a to je stvaranje Zajednice srpskih opština zbog čega su Srbi uskraćeni za mnoga prava poput onog da mogu da biraju komandanta policije na severu Kosova.

Vučić je naveo i da bi u slučaju kada Srbi sami formiraju ZSO samo postojala opasnost reakcije iz Prištine da preuzme kontrolu nad vitalnim objektima na severu Kosova, a što bi mnogi iz zapadnog sveta jedva dočekali.

On je kazao da će nastaviti da pregovaraju i insistiraju na rešavanju problema poput odnosa prema SPC, formiranju zaštićenih zona kojih je po ranijim planovima bilo 44.

„Tražićemo rešavanje pitanja lične privatne imovine Srba, imovine SPC, imovine u vlasništvu privrednih subjekata registrovanih u centralnoj Srbiji izvan Kosova i državne i društvene imovine Srbije na Kosovu, imamo sve tačne i validne podatke, biće to jedno od ključnih tema za postizanje bilo kakvog rešenja“, kazao je Vučić.

On je ponovio i da je Beograd u pregovorima uvek pokušavao da izvuče najviše za srpski narod, a izgubi najmanje što moramo.

„Zato savetujem Srbima na KiM da pažljivo radimo i pratimo dešavanja u međunarodnoj zajednici da na svojim pravima insistiramo svakoga dana i da biramo trenutak i poteze koji će biti usklađeni sa našim interesima i značiti garanciju da možemo da očuvamo mir i stabilnost i da ni na koji način ne ugrozimo bezbednost naših građana. Zato ćemo nastaviti rad sa Srpskom listom i predstavnicama Srba sa KiM i našim narodom i znati kako i na koji način da dođemo do ostvarenja svojih prava“, istakao je Vučić.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...