Tajfun se približava glavnom gradu, ugroženo 100.000 ljudi (VIDEO)

307

TOKIO – Snažan tajfun približava se Tokiju, preteći oblastima na obali Pacifika severoistočno od prestonice obilnim kišama i jakim vetrovima, što je dovelo do otkazivanja letova i evakuacija u okolnim gradovima, gde je ugroženo više od 100.000 ljudi.

Centar tajfuna „Šanšan“ registrovan je 200 kilometara jugoistočno od Tokija, oko 21:00 sati po lokalnom vremenu, a očekuje se da će se sutra pomeriti ka severu, duž istočne obale glavnog japanskog ostrva, možda baš u vreme jutarnje saobraćajne gužve, prenosi Rojters.

Japanska meteorološka služba upozorila je da bi na Tokio i okolne oblasti moglo da se sruči čak 300 milimetara kiše po kvadratnom metru u roku od 24 sata, do 06:00 sati u četvrtak, s vetrovima jačine od 180 kilometara na sat.

„Šanšan“ će se najverovatnije sporo kretati, što znači da bi obilna kiša mogla u jednoj oblasti da pada dugo, navodi ova služba.

Grad Mobara, istočno od Tokija, naložio je evakuaciju celokupnom stanovništvu od oko 90.000 ljudi.

Više drugih gradova u blizini japanske prestonice takođe je nekim stanovnicima naložilo da se evakuišu, pa je broj ugroženih porastao na više od 100.000, navodi državna televizija NHK.

Ista TV stanica prenosi da su aviokompanije otkazale više od 160 letova.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...