Ministarstvo pravde uvodi novo krivično delo

U narednih nekoliko dana biće formirana radna grupa

1.708

BEOGRAD – Ministarstvo pravde je spremno da menja odredbe Krivičnog zakonika i da propiše novo krivično delo koje će sankcionisati napad na advokate, radi bolje pravne i bezbednosne zaštite advokature, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Prema njenim rečima, razlog za uvođenje potpuno novog krivičnog dela je to što advokati nemaju status službenih lica.

Definisanjem budućeg člana u narednom periodu baviće se radna grupa čiji će članovi biti predstavnici Ministarstva pravde, advokature, Ministarstva unutrašnih poslova i sudija i tužilaca.

Radna grupa može biti formirana u narednih nekoliko dana, a Ministarstvo je nadležnim institucijama uputilo poziv da odrede svoje predstavnike u tom telu, rekla je ministarka.

Na prvom sastanku biće utvrđen plan rada i aktivnosti radne grupe.

Prema njenim rečima, zadatak radne grupe biće da prati sve krivične postupke koji se bave napadima na advokate, kao i da analizira normativne okvire i utvrdi na koji način može da se unapredi položaj advokata odnosno da se poveća njihova zaštita, posebno kada je reč o postupcima u kojima su angažovani.

Nakon ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u Beogradu 28. jula, Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda inicirale su formiranje stalne radne grupe koja će se baviti slučajecvima napada i ubistava advoakta kojih je u proteklih 10 godina bilo oko 50, a Ministarstvo pravde je njihovu inicijativu podržalo.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...