Odlaze u zaborav, uklanjaju ih iz Nišavskog okruga

Rok za uklanjanje prema Zakonu o zaštiti od jonizujućih zračenja istekao još u maju 2014. godine

208

NIŠ – Uskoro bi trebalo da budu uklonjeni radioaktivni gromobrani, 16 na preduzećima i osam na stambenim zgradama, na području Niša i Aleksinca.

Iz Nišavskog upravnog okruga kažu da će uskoro će biti održan sastanak sa ministrom za zaštitu životne sredine Goranom Trivanom i predstavnicima Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja, rekla je načelnica tog okruga Dragana Sotirovski.

„Verujem da će Niš, posle Beograda biti prvi grad u kome će radioaktivni gromobrani biti uklonjeni. Prema informacijama kojima raspolažemo postoje fondovi sa sredstvima za tu namenu i sada je stvar organizacije svih nas da taj posao obavimo“, kazala je Sotirovski.

Radioaktivni gromobrani nalaze se na preduzećima u krugu Elektronske i Mašinske industrije, tri su na zgradama na Bulevaru Nemanjića (brojevi 20, 46 i 52) dva su na zgradama u ulici Vojvode Mišića (brojevi 36 i 3), a po jedan u Ulici Vojvode Tankosića 9, Ulici Prijezdinoj 14 i Ulici Obilićev venac 9.

Inspektor Odeljenja za zaštitu od jonizujućih i nejonizujućih zračenja u Nišavskom okrugu Igor Marjanović rekao da je svim merenjima utvrđeno da nema povećane doze zračenja u blizini radioktivnih gromobrana.

„Radioaktivni gromobrani imaju takvu konstrukciju da je polje zračenja iznad gromobrana. Ispod gromobrana nalazi se olovna zaštita koja služi da se polje zračenja ne spusti nadole“, objasnio je Marjanović.

On je rekao da je rok za uklanjanje tih gromobrana prema Zakonu o zaštiti od jonizujućih zračenja istekao još u maju 2014. godine kada je uklonjeno samo osam gromobrana.

„Glavni problem za uklanjanje radioaktivnih gromobrana predstavljaju finansijska sredstva. Ovlašćene kuće uklanjanje naplaćuju 180.000 dinara, ali još oko 100.000 dinara mora da se odmah plati za postavljanje novog gromobrana jer objekti ne mogu da se ostave bez gromobranske zaštite“, kazao je Marjanović.

Prema podacima Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu bezbednost na području naše zemlje ima još nešto više od 600 radioaktivnih gromobrana, od 3.500 koliko ih je bilo ranije. Radioaktivni gromobrani postavljani su 70-ih i 80-ih godina na teritoriji Srbije.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...