Ukoliko ne rešite ove stvari ne krećite na odmor, presešće vam

Nije poenta u neplaćenoj kazni

241

Sezona godišnjih odmora uveliko traje, a od početka leta brojni su primeri srpskih turista koji nisu stigli do željenih destinacija, jer su vraćeni sa granice. Iako neki tvrde da su put ka inostranstvu neplanirano prekinuli zbog naplaćenih kazni, po sredi je ipak bilo nešto drugo – neodazivanje na pozive suda.

Jedan Šapčanin nedavno je sa porodicom putovao na Kipar i, umesto da ubrzo stigne do plaže, letovanje nije ni započeo. Kada je trebalo da se ukrca u avion na aerodromu „Nikola Tesla“, mladića su zaustavili na pasoškoj kontroli. Ubrzo su ga skinuli sa leta, a potom je ceo dan proveo u policijskoj stanici, prenosi Blic.

– Moja ćerka i zet su krenuli na more kada mi je ona javila da je njen muž uhapšen na aerodromu i skinut sa leta. Prvo ga je privela aerodromska policija, a zatim je došla marica po njega. Držali su ga od podneva do skoro sedam sati uveče. A sve zbog neplaćene kazne za pojas – ispričala je tašta ovog Šapčanina.

Problem zapravo nije bila neplaćena kazna, već poternica koja je za njim bila raspisana zbog neodazivanja na pozive suda. Kako je „Blicu“ nedavno objasnio Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda, policija može da vam zabrani izlazak iz zemlje samo ako je za vama raspisana poternice zbog neodazivanja na sudske pozive.

– Niko ne može da bude vraćen sa granice ako ima neplaćenu kaznu. Međutim, ukoliko se osoba ne odaziva na sudske pozive i zbog najmanjeg prekršaja, sud može da naloži policiji dovođenje. Ukoliko ga policija ne nađe na adresi više puta, obaveštava sud, koji potom može da raspiše poternicu i o tome obavesti sve policijske stanice u Srbiji – naveo je Martinović.

U sličnoj nevolji se našla i izvesna Gordana iz Požarevca, koja je privedena na Aerodromu Nikola Tesla, kada je iz Pariza doputovala u Beograd sa suprugom. Problem je navodno bio dug od 26 dinara za saobraćajni prekršaj koji nije plaćen, pa je pred Prekršajnim sudom vođen postupak protiv nje, a da ona to nije ni znala. Ubrzo je raspisana i poternica za njom.

Što je najgore, prekršaj je napravio njen prijatelj, kome su ona i njen suprug poklonili automobil.

Raspisavanje poternice zbog neodazivanja na sudske pozive nije jedini razlog zbog kojih vas mogu vratiti za granice.

Evo zbog čega biste još mogli da se nađete u situaciji da ne stignete do željene destinacije.

Potvrde o produžavanju saobraćajnih dozvolu

Pojedini turisti iz Srbije ovog leta vraćani su sa mađarske i crnogorske granice zbog potvrda o produžavanju saobraćajnih dozvola i registarskih tablica, koji su dobili umesto novih dokumenata.

Nakon izveštavanja medija o ovakvim slučajevima, MUP Crne Gore je izdao i zvanično saopštenje, u kom je navedeno da se u režimu prelaska državne granice dve zemlje ništa nije promenilo u odnosu na prethodni period, kao i da potvrda kod njih važi.

Međutim, ubrzo se isto desilo grupi srpskih turista koji su prelazili mađarsku granicu, ali se njihovo ministarstvo policije nije na tu temu oglasilo.

Foto: Twitter / Arno Gujon

Saglasnost za putovanje dece u inostranstvu

U zakonu se nigde ne navodi da je ovaj dokument neophodan ukoliko deca putuju u inostranstvo u pratnji jednog roditelja ili sa bakama i dedama. Ipak, usled sve učestalijih kriminalnih aktivnosti, kao što je trgovina decom, pripadnici MUP-a sugerišu da je pismena saglasnost roditelja poželjna zato što se na taj način sama procedura prelaska preko granice skraćuje i pojednostavljuje.

Kako su objavljivali mediji, saglasnost je neophodna ukoliko putujete u Italiju, Španiju i Crnu Goru, a u Grčku samo ukoliko dete putuje bez oba roditelja. Poželjno (nije neophodno) je da taj dokument imate i ako dete putuje u Hrvatsku, Austriju, Nemačku i Sloveniju.

Preporuka srpskog MUP-a je da da pre polaska na put roditelji, bez obzira gde putuju, provere u diplomatskim predstavništvima zemalja u koje se putuje, kao i u tranzitnim, da li je ta saglasnost neophodna.

Zeleni karton

Ukoliko svojim automobilom putujete u Makedoniju i BiH neophodno je da kupite zeleni karton. On može da se nabavi na samim graničnim prelazima ili u njihovoj blizini. Isti dokument vam je potreban i ako idete u Rusiju, Bеlоrusiјu, Ukrајinu, Моldаviјu, Тursku, Izrаеl, Irаn, Аlbаniјu, Тunis i Маrоkо.

To je potvrda da je vozilo kojim ulazite u drugu državu osigurano. Drugim rečima, to je dokaz da će sva šteta, materijalna ili nematerijalna, koju vozač eventualno pričini trećim licima u saobraćajnoj nezgodi u inostranstvu, biti nadoknađena.

Ako putujete u države članice EU, kao i u Švajcarsku, Norvešku, Island, Andora i Crna Gora, zeleni karton vam nije neophodan. Za te države dovoljno je da imate registracionu nalepnicu na automobilu.

Ako pasoš ističe za manje od tri meseca

Sa aerodroma i graničnih prelaza mogu da vas vrate i ako vam pasoš ističe za manje od tri meseca. To pre svega važi ako idete u zemlje Evropske unije i potpisnice Šengenskog sporazuma.

Osnovni razlog je to što ukoliko imate pasoš koji ističe za jedan ili dva meseca ili još kraće, moglo bi se desiti da u slobodnom viznom režimu otputujete u neku od tih zemalja, tamo ostanete duže i zateknete se sa nevažećom putnom ispravom.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...