Pentagon zvanično zabranio vojsci da koristi bilo šta sa GPS-om

Deluje kao besmislena paranoja, ali...

703

Ministarstvo odbrane SAD zvanično je zabranilo svom osoblju na dužnosti da koristi sve uređaje koji koriste GPS (Global Positioning System – globalni pozicioni sistem). Ova tehnologija je normalni i uobičajeni sastavni deo mnogih uređaja – od mobilnih telefona, preko navigacija u automobilima do aplikacija za vežbanje.

GPS se ne koristi samo da bi vam rekao gde se nalazite na mapi i gde treba da idete, već da bi se nadgledale vežbe i nivoi spremnosti u aplikacijama za fitnes, prehranu i drugo.

Ministarstvo odbrane, međutim, veruje da ovu tehnologiju mogu da iskoriste „neprijatelji tako što će sakupiti informacije o vojnim operacijama“.

Pentagon je nova pravila otkrio nove nedelje, a ona bi trebalo da spreče osoblje američke vojske koje je na dužnosti da koriste popularne uređaje za praćenje vežbanja (pametne satove, telefone i drugo), ali ne samo njih. Minstarstvo navodi da se rizik sastoji u tome što se informacije sakupljene putem GPS-a mogu aploudovati na server, a odatle se mogu deliti sa trećim stranama, odnosno da bi se pomoću njih mogle otkriti aktivnosti vojske.

Komandanti u „operativnim oblastima“ će donositi konačnu odluku koji uređaji, aplikacije i usluge se smeju koristiti. Primena ove naredbe biće ozbiljan zadatak, jer je GPS sada sveprisutan, a njegova upotreba nekada je toliko diskretna da je korisnici ne mogu odmah primetiti. Za sada se ne zna da li su viši oficiri prošli neku obuku i da li će moći da razumeju rizike.

Nova pravila, međutim, mogu biti itekako opravdana. U januaru je otkriveno da se „Globalna mapa vreline“ firme za GPS praćenje „Strava“ može koristiti da bi se mapiralo kretanje aktivnih vojnika u nekoliko zemalja, među kojima su Irak i Sirija.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...