Zaharova u Beogradu: „Moskva ne podržava razgraničenje kao rešenje za Kosmet“

Ivica Dačić je rekao da razgraničenje nije rešena stvar

502

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Moskva ne podržava razgraničenje kao rešenje kosovskog problema.

Ona je istakla da se Rusija zalaže za doslednost i suverenitet srpske teritorije, ali je i dodala da će poštovati odluke koje Srbija donese.

Na zajedničkoj konferenciji za medije srpski šef diplomatije Ivica Dačić je rekao da razgraničenje nije rešena stvar.

“To je nešto što smo mi videli kao mogućnost da se dođe do kompromisa”, naveo je Dačić.

Stav Rusije po pitanju Kosova je dosledan i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva, izjavila je danas direktorka Departmana za infomisanje i štampu Ministarstva posljnih poslova Rusije, Marija Zaharova.

“Mi ne odstupamo od tog doslednog stava”, rekla je Zaharova a na pitanje kakav je stav Rusije po pitanju razgraničenja, Zaharova je uzvratila kontrapitanjem:

„Vi nećete imati problema sa tim?“

Dodala je da će se Rusija ponašati sa poštovanjem prema odluci srpskog naroda, ali je još jednom upitala da li će Srbija imati problema sa tim rešenjem.

Kada je reč o spoljnoj politici Rusije u celini, nekome se sviđa, nekome ne, ali smo dosledni, rekla je Zaharova i dodala da je to važan kvalitet naročito u savremenom svetu kada se obescenjuju međunarodni sporazumi i postaju “parče papira”.

Doslednost je vezana i za pitanje Kosova, rekla je ona i dodala da se njihov pristup zasniva na poštovanju međunarodnog prava, suvereniteta Srbije i to, dodaje, znaju i u Beogradu.

Ona je dodala da je problem Kosova postao međunarodni problem i da se ne tiče samo Srbije.

Pošto je doterala formu u beogradskoj teretani Marija Zaharova, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova susrela sa sa Ivicom Dačić, srpskim šefom diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dacic sastao se sa direktorkom Departmana za informisanje i stampu Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marijom Zaharovom Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Susret je bio srdačan, pun zagrljaja i lepih reči. Dačić nije krio reči hvale prema Zaharovoj, koja će ove godine biti počasna gošća Sabora u Guči, za koju je rekao da je veliki prijatelj Srbije i da joj uvek pruža podršku.

– Očekujemo do kraja godine posetu predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, sednicu Mešovitog komiteta za saradnju Rusije i Srbije, a ova godina je u znaku našeg jubileja, 180 godina diplomatskih odnosa naše dve države. Uvek sam zahvalan ministru Lavrovu i Mariji na spremnošću da odgovore na naše upite i pozive i pomognu u rešavanju raznih problematičnih pitanja – rekao je Dačić.

On je još kazao da je siguran da će se Zaharova prijatno iznenaditi Saborom u Guči, ali i ljubavlju sa kojom je srpski narod dočekuje.

Zaharova je istakla istorijske veze koje spajaju Srbiju i Rusiju i zahvalila se na pozivu da dođe u posetu. Kako je kazala, iskoristiće ovu priliku da Srbiju još više upozna, i istorijski i kulturno.

– Ovi skupovi nisu deo protokola, mimo pravila su, a nekada je to mnogo bolje – rekla je ona.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...