Svet brine za ukrajinskog reditelja koji je zbog štrajka glađu izgubio 30 kila – ne i Rusi

Izveštaj o zdravstvenom stanju ukrajinskog reditelja objavljen je dan posle telefonskog razgovora predsednika Francuske i Rusije Emanuela Makrona i Vladimira Putina o sudbini Sencova.

206

MOSKVA – Zdravstveno stanje ukrajinskog reditelja Olega Sencova, koji se nalazi u ruskom zatvoru gde je pre skoro tri meseca započeo štrajk glađu, zadovoljavajuće je, saopštila je danas zatvorska služba.

Advokat reditelja juče je rekao sasvim suprotno. Prema njegovim rečima, Sencov, protivnik pripajanja poluostrva Krima Rusiji, izjaviio je da je „spreman“ da umre.

Dmitrij Dinze, koji je nedavno posetio zatvorenika, izjavio je da je Sencov izgubio 30 kilograma od početka štrajka glađu i da ima problema sa srcem.

„On (Sencov) ne pokazuje znake značajnog slabljenja i nismo zabeleželi pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja“, navela je zatvorska služba.

Putin je rekao da će odgovoriti na Makronove predloge i da će brzo biti saopšteno kako je Sencov zdravstveno.

Zatvorska služba dodala je da je preduzela sve neophodne mere za održavanje dobrog zdravstvenog stanja Sencova. Rođaka reditelja je nekoliko dana rekla da je dobila pismo od Sencova u kojem navodi da strahuje da mu se bliži kraj. „Situacija je izuzetno loša, katastrofalna. Oleg mi je poslao pismo putem advokata. Skoro da više sam ne može da ustane. Napisao mi je da mu se bliži kraj, a nije pomenuo oslobađanje“, navela je Natalija Kaplan na Fejsbuku.

Sencov (42) koji štrajkuje gladju od 14. maja, odbija da ga prebace u civilnu bolnicu iz straha da neće izdržati put do bolnice, dodala je njegova rođaka.

Taj reditelj, rodom s crnomorskog poluostrva Krima koje je Rusija pripojila, započeo je štrajk glađu tražeći da budu oslobođeni svi ukrajinski „politički zatvorenici“. Osuđen je na 20 godina zatvora zbog terorizma i šverca oružja.

Savet Evrope, Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja – G7, kao i brojne javne ličnosti među kojima američki pisac Stiven King, zatražili su oslobađanje ukrajinskog reditelja. Evropski sud za ljudska prava zatražio je nedavno da ukrajinskom reditelju bude ukazana odgovarajuća zdravstvena nega.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...