Da li novi zakon favorizuje ćirilično pismo?

345

BEOGRAD – Ministar kulture Vladan Vukosavljević kaže da Predlog za izmenu zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma ne favorizuje ćirilično pismo, već samo traži dosledno sprovođenje zakona, i očekuje da to rešenje uskoro bude pred Vladom i poslanicima.

Povodom polemika koje su zakonske izmene izazvale u javnosti, ministar za RTS kaže da je važno da tema jezika bude prisutna u javnosti i da se suprotstavljaju mišljenja, te da se iz svih uglova sagleda tematika koja izaziva ili može izazivati kontroverze.

„Ja sam zadovoljan što je to došlo u žižu pažnje javnosti i mislim da će iz toga proisteći dobre posledice“, rekao je Vukosavljević koji je precizirao da se ne radi o novom Zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisma, već o izmenama i dopunama, kao i da će prethoditi i javna rasprava.

Upitan zašto se sada govori i o kaznenim merama, umesto samo o merama ohrabrenja kao i ranije, Vukosavljević kaže da su kazne propisane zakonom, ali da one nisu glavno pitanje.

„Važno je da se istakne da, kada je reč o tim zamerkama, prenebregava se jedna vrlo važna činjenica – postojećim zakonom o jeziku i pismu predviđene su takve iste kaznene odredbe za nepoštovanje zakona koji se tiču upotrebe jezika nacionalnih manjina. Prema tome, ako ćemo da sprovodimo zakon dosledno, onda ono što važi za jezike nacionalnih manjina, treba da važi i za srpski jezik i ćirilično pismo“, rekao je Vukosavljevic.

Na pitanje da li se ovim zakonom favorizuje ćirilica u odnosu na latinicu, odnosno da li je u skladu sa zakonom da na ulicama budu i ćirilica i latinica istovremeno, ministar kaže – „Apsolutno je u redu“.

Na pitanje da li to znači da mogu oba pisma, potvrdno odgovara : „Nisam sasvim siguran da je glagol favorizovati prava rec, jer ovo nije novi zakon, ovo su samo izmene i dopune i situacija je sasvim normalna da se zakon upodobi sa ustavnim okvirima“.

Kada je reč o medijskoj strategiji, ministar ističe da radna grupa za izradu te strategije radi po planu i programu.

„Treba sa razumnim optimizmom očekivati da će tekst medijske strategije biti okončan do decembra, odnosno do kraja ove godine“, kaže ministar za RTS.

 

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...