Uprkos porazima, još uvek ih ima nekoliko desetina hiljada

231

UJEDINJENE NACIJE – UN su večeras saopštile  da je izmedju 20.000 i 30.000 pripadnika Islamske države i dalje prisutno u Iraku i Siriji, uprkos porazima i povlačenju te džihadističke grupe s tog područja.

Džihadisti su približno jednako rasporedjeni u Iraku i Sirije, navodi se u izveštaju posmatrača UN i dodaje da i dalje ima nekoliko hiljada stranih boraca u redovima Islamske države.

U izveštaju se dodaje da izmedju 3.000 i 4.000 džihadista ima u Libiji, dok su glavni organizatori sada rasporedjeni po Avganistanu.

Islamska država je izgubila kontrolu nad svojim samoproglašenim kalifatom nakon što je proterana iz Mosula u Iraku i Rake u Siriji, koji su važili za njena glavna uporišta.

„Džihadisti su i dalje sposobni da vode napade na sirijskom tlu. Ne kontrolišu više u potpunosti Irak, ali su i dalje aktivni u takozvanim uspavanim ćelijama“, navodi se u izveštaju i dodaje da u Jemenu ima oko 500 pripadnika Islamske države, ali u toj zemlji ima oko 6.000 članova druge terorističke organizacije, Al Kaide.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...