Evo ko su glavni krivci za nelegalnu gradnju

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo se danas povodom sve većeg broja nelegalno izgrađenih objekata

381

Za izgradnju ogromnog broja nelegalnih objekata u Beogradu odgovorni su investitori, ali i nadležne opštinske i gradske inspekcije, čiji je posao da sprečavaju nelegalnu gradnju, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako navode, investitori krše Zakon o ozakonjenju, ali i nadležni opštinski i gradski organi i inspekcija ne postupaju po zakonu, iako je njihov posao da sprečavaju nelegalnu gradnju koja predstavlja krivično delo.

Ministarstvo podržava napore gradskih vlasti i želi da im pomogne da se izbore sa sve većim brojem nelegalno izgrađenih objekata, a u saopštenju podseća da Zakon o ozakonjenju jasno određuje da nijedan objekat koji je bez dozvole sazidan posle donošenja tog zakona, a to je novembar 2015, ne može da bude ozakonjen.

„Zakon utvrđuje jasnu i transparentnu proceduru, kao i alate kojih opštinski i gradski građevinski inspektori treba da se pridržavaju u utvrđivanju činjenica da li i koji objekat može da bude predmet ozakonjenja“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo, kako navode, podržava ideje za izmenu drugih propisa, pre svih poreskih i komunalnih, koji bi onemogućili investitore nelegalnih objekata da dobiju legalne priključke za električnu energiju, vodu i kanalizaciju.

Neke od tih mera već su sastavni deo izmena Zakona o planiranju i izgradnji, koje je Ministarstvo završilo i koje će se uskoro naći pred Vladom Srbije.

Iz Ministarstva poručuju da je nelegalna gradnja veliki problem ne samo Beograda, već i čitave Srbije i da zahteva adekvatno uključivanje u njegovo rešavanje ne samo ministarstva i lokalnih samouprava, već i drugih institucija, od policije, tužilaštva, poreskih organa, Elektrodristribucije, Agencije za sprečavanje pranja novca…

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...