Venecuela od sada ima dve zvanične valute

Šta nosi sa sobom ova promena?

141

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro odlučio je da uvede novu valutu kako bi spasio zemlju od hiperinflacije. U pitanju je kriptovaluta petro koju je proglasio drugom zvaničnom valutom Venecuele, i koja će početi da se koristi od 20. avgusta.

Novi venecuelanski bolivar, dosadašnja valuta sa novim dizajnom i kriptovaluta petro vredeće isto, a vrednost će odrediti centralna banka. Pored dizajna bolivara, promenjena je i njegova vrednost pa se tako za 100.000 starih bolivara, može dobiti jedan novi.

Država vrednost kriptovalute garantuje zalihama nafte. Time će petro, tehnički, postati zvanični Stablecoin Venezuele.

Stablecoin je kriptovaluta koja se oslanja na neku stabilnu imovinu, kao što je na primer zlato ili srebro.

Vašington post piše da je petro jedan od najgorih investicija ikad jer, kako kažu, petro za razliku od drugih kriptovaluta ne može da se rudari. Time ustvari petro nije u punom smislu reči kriptovaluta.

Vašington post takođe tvrdi i da se petro zapravo ne oslanja na vrednost nafte. Vlada Venecuele tvrdi da će se vrednost petra određivati prema ceni koju oni sami računaju u trenutku kada neko plaća porez ili uskoro, eventualno, neku robu i uslugu. Međutim, prema pisanju ovog lista, ono što se ne može dobiti za petro je nafta, na koju se on, navodno oslanja.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...