Zaštitari upozoravaju: Rode stradaju od strujnih udara

Od električnog udara rode su stradale u Vršcu, Alibunaru, Elemiru, Mirijevu, Zasavici i Paraćinu, a dve rode su upucane kod Niša i Mačvanske Mitrovice.

290

BEOGRAD – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je danas da rode umiru od strujnih udara na dalekovodima u Vojvodini i pozvalo građane i institucije da pomognu da se te ptice zaštite.

U blizini Futoga, kako je navedeno u saopštenju Društva, 11. avgusta pronađeno je pet mrtvih belih roda.

Od električnog udara rode su stradale u Vršcu, Alibunaru, Elemiru, Mirijevu, Zasavici i Paraćinu, a dve rode su upucane kod Niša i Mačvanske Mitrovice.

„Plašimo se da će veliki broj jedinki, ili čak čitava selidbena jata roda stradati na svom putu kroz Srbiju ako se budu zadržavali na srednjenaponskim dalekovodima kojih ima na desetina hiljada i koji nisu izolovani i bezbedni za ptice“, rekao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Podsetio je da su prethodnih 15 godina udruženja za zaštitu ptica i prirode postavila više od 300 platformi za bezbedno gnežnjenje belih roda na stubovima za prenos električne energije, uglavnom u Vojvodini.

„Sada je period intenzivne seobe ptica i mi apelujemo na građane i institucije da nam prijave svaki slučaj elektrokucije (uginuće od strujnog udara) roda i drugih ptica kako bismo zajedničkim snagama mapirali stubove ‘ubice’ i time doprineli da se što pre izoluju i učine bezbednim za živi svet“, navodi se u saopštenju.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...