Traže podršku da se o njihovim problemima razgovara u Briselu

251

BUJANOVAC – Politički predstavnici Albanaca iz Bujanovca i Preševa danas su u Preševu odvojeno razgovarali sa predstavnikom Ambasade SAD o lošem položaju Albanaca koji žive u tri opštine na jugu Srbije i predstavili svoj stav o potrebi da se u dijalogu Beograda i Prištine razgovara i o njihovim problemima.

Sastanke sa drugim sektetarom ambasade SAD Adamom Šikom imali su predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa.

Kamberi je rekao da je jedna od tema sastanka bila i „stagnacija u integraciji Albanaca u državne institucije“, kao i nedostatak političke volje ove i svih prethodnih Vlada Srbije za rešavanje problema u „preševskoj dolini“ koji se tiču svakodnevnog života gradjana.

„Zvanični Beograd je dokazao i nastavio da dokazuje da Albance u preševskoj dolini tretira kao nepoželjan element“, kazao je Kamberi, a navodi se u saopštenju kabineta predsednika opštine.

On je dodao i da „žitelji preševske doline ne mogu da prihvate status gradjana drugog reda u Srbiji“ i da zbog toga očekuje da se i o njihovim problemima razgovara tokom Briselskog dijaloga.

Predsednik DPA Ragmi Mustafa je ocenio da je „potrebno naći hitno rešenje za diskriminaciju koja pogadja Albance u preševskoj dolini u svim segmentima socijalnog i ekonomskog života“.

Predsedništvo DPA saopštilo je da je razgovor bio „posebno posvećen“ nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i zahtevu Albanaca iz „preševske doline za ujedinjenjem sa Republikom Kosovo“.

U saopštenju DPA se navodi da je „ujedinjenje preševske doline sa Kosovom legitiman zahtev još od referenduma koji je održan u martu 1992. godine, čije je realizovanje apsolutni prioritet za Albance u preševskoj dolini“.

DPA je navela i da je sekretar ambasade SAD rekao da je ta zemlja potpuno posvećena postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa „Republike Kosovo i Srbije i da snažno podržava postizanje dogovora prilikom razgovora u Briselu“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...