„Republika Kosovo“ na rafovima u Beogradu

418

BEOGRAD – U jednoj od beogradskih prodavnica obuće se ovih dana između ostalih brendova, može kupiti i obuća proizvođača Geris iz Ferizaja (Uroševac) sa Kosova.

Osim naziva artikla i drugih pojedinosti o sastavu u ovom slučaju konkretno ženskih papuča, načinu održavanja, veličini, na deklaraciji se kao zemlja porekla navodi „Ferizaj, R. Kosovo“.

„Osnovno je da mora da se poštuje minimum propisa, što znači da u ovom konkretnom slučaju nije smelo da se desi da se u prodavnicama nađe roba na kojoj je deklaracija Republika Kosovo. Međutim, mi smo i pre nekoliko godina imali sličan slučaj, radilo se o plastičnoj robi koja je takođe poreklom sa Kosova“, kaže za Danas Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda.

Tržišni inspektori su, tvrdi on, ti koji bi trebalo da onemoguće da se ovakva roba nađe u prodaji.

„Činjenica je da je napravljen propust, ali verujem da inspektori koji su radili inspekciju ne bi dozvolili da roba ovako deklarisana uđe u Srbiju. Ako, s druge strane, roba nije prošla inspekciju onda se postavlja pitanje na koji način je dospela na rafove“, napominje Bogosavljević.

I dok je deklarisano kao proizvedeno u Republici Kosovo nepoželjno, trgovinska razmena sa Kosovom (koje je označeno zvezdicom) godinama odlično funkcioniše. To potvrđuju i podaci Privredne komore Srbije, prema kojima je u prvih šest meseci ove godine zabeležen ukupan promet između Srbije i Kosova od 231,9 miliona evra, što je za 10,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Najvažniji isporučeni proizvodi od januara do juna ove godine bili su, ističu u PKS, gasna ulja; voda, motorni benzin, ulje od suncokreta, šećer, preparati za pranje i čišćenje, kukuruz i pšenica ostala, kao i bezalkoholna pića.

Sa Kosova u Srbiju u prvoj polovini godine najviše je došlo različitih vrsta cevi, ali i električne energije, otpadaka od rafinisanog bakra, smrznutih malina, ali i radijatora.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...