Vučić najavio šta će predstaviti u Kosovskoj Mitovici

Predsednik će posetiti Kosovsku Mitrovicu 9. septembra

451

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će prilikom posete Kosovskoj Mitrovici 9. septembra predstaviti smernice i pravce državne politike prema Kosovu.

Međutim, plan za konačno rešenje neće predstaviti, jer on još uvek ne postoji. Kako kaže, već sutra će početi da piše govor za to obraćanje.

Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara nakon najave početka radova u Kliničko-bolničkom centru u Beogradu, rekao da želi održivo rešenje za Srbe koji žive na Kosovu. On smatra da Srbija mora da ima realan, odgovoran i ozbiljan pristup.

„Neki su me pitali jutros, Milošević je imao Gazimestan, šta ćeš ti da kažeš Vučiću u Mitrovici. Moja namera je da ljudima govorim ono što ne vole da čuju, ono što nije lako da čuju, a u ispunjenju i u onome što će Srbi i Srbija da imaju da budemo mnogo uspešniji“, rekao je.

Predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Milan Jovanović je gostujući u Novom danu, istakao je da pojam razgraničenja o kojem se danima priča može različito da se tumači.

„Ja mislim da i oni koji su upotrebili taj pojam razgraničenja nisu do kraja definisali šta se pod tim misli. To ćemo videti u narednim nedeljima, ili mesecima ili možda čak godinama. Ja se bojim da bi moglo da bude reč i o godinama i mislim da je to najgore što bi moglo da nam se desi“, rekao je Jovanović.

Pozicija Sjedinjenih Američkih Država se po pitanju razmene teritorija nije promenila, rekao je američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

„Važno je da Beograd i Priština budu u mogućnosti da razgovaraju o novim idejama, ali to nije šifra za razmenu teritorija ili bilo koju konkretnu akciju“, smatra on.

Ideja o razgraničenju dovela je do sukoba predstavnika vlasti sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve sa Kosova. Novinar Đorđe Vlajić ističe da se svi koji ne podržavaju poteze vlasti, proglašavaju za neprijatelje ili, u najmanju ruku, protivnike.

 

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...