Neonacisti marširali u čast ratnog zločinca

Protest i kontraprotest je obezbeđivalo 2.300 policajaca

317

BERLIN – Oko 600 neonacista marširalo je danas ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa, javljaju nemački mediji.

Radikalni desničari tradicionalno obeležavaju 17. avgust od 1987. godine kada se Hes obesio u savezničkom zatvoru za ratne zločince u berlinskoj četvrti Špandau gde je služio doživotnu kaznu.

Marš je najpre trebalo da bude održan u Špandau, ali su ga organizatori posle premestili u centar grada kako bi izbegli kontramiting s levog političkog spektra.

U Špandauu se ranije okupilo samo 40-tak neonacista dok se na kontraprotestu, koji su sazvali sindikati, crkve i neke političke stranke, odazvalo oko 1.400 ljudi.

Berlinska policija govori o „manevru“ kojim su organizatori neonacističkog marša hteli da izbegnu blokadu što se redovno događalo ranijih godina.

Neki od učesnika skupa su nosili natpise poput „Ubistvo ne zastareva“, aludirajući na to da Hes u 93. godini nije izvršio samoubistvo, kako glasi službeni uzrok smrti, nego da je ubijen, prenosi Hina.

Oba okupljanja obezbeđivalo je oko 2.300 policajca kojima je najvažniji zadatak bio odvajanje pripadnika levog i desnog spektra.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...